Вицепремиерът Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Нормално е да се обърнем първо към стратегическия партньор на България, коментира вицепремиерът пред "24 часа".

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

"Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм - когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16?" - пита Каракачанов.

В събота държавният глава определи като "триумф на лобизма" доклада, подписан от министъра на отбраната и от министъра на икономиката, в който се предлага започване на преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16.

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

Когато имаш две възможности, от които и двете са над финансовата рамка, определена от Народното събрание, трябва да избереш с кого да започнеш преговори. Логично е да почнеш с държава, която ти е стратегически партньор." - подчертава Каракачанов.

След коледната си ваканция Народното събрание трябва да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин". Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се преговаря със следващия кандидат.

Каракачанов: До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение

Каракачанов: До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение

За министъра нямало корупция в това, че войската от 3 г. е без доставка за храна

Преди дни с позиции излязоха и от компанията "Локхийд Мартин", откъдето приветстваха избора на управляващите, както и конкурентите, производители на "Грипен" - СААБ. Шведите атакуваха, че предложеният F-16 съществува само на хартия.

Каракачанов напомня още, че за модернизация на армията, наред със закупуването на изтребител, кабинетът финансира целево още два проекта - за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за военноморския флот и за нова бронирана машина. За тях в бюджет 2019 са предвидени 371 млн. лв. извън този на Министерството на отбраната.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява