"За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като Локхийд Мартин ще донесе много ползи." Това подчертават в изявление до медиите от компанията във връзка с преговорите за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ.

От компанията приветстват внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

По думите им българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО.

Те изразяват готовност да продължат да подкрепят американското правителство и българските си партньори по време на преговорите за сключване на договор.

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

С него ще бъдем защитени

Локхийд Мартин се ангажира също да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.

Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби, цената, посочена в писмото за предложение и приемане, се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката.

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен
Обновена

F-16 предпочитан, но изборът не е сигурен

Докладът препоръчва промяна на методиката за избор на изтребители

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници, от Министерство на отбраната обявиха, че комисията по избор на нови изтребители за българските ВВС е приключила работата си, като решението не е финализирано, а е препоръчително към американската оферта, въпреки че самите Lockheed Martin обявиха, че няма да могат да ни доставят изтребителите в срок. Докладът на комисията ще бъде внесен в Министерски съвет, а следва и одобрение и в Народното събрание.

в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас, последвана и от телефонен разговор между Борисов и Помпео.

Офертата за F-16 не е по джоба ни, обяснява Каракачанов

Офертата за F-16 не е по джоба ни, обяснява Каракачанов

Над 3,5 милиарда лева до 2029 година се очаква да платим за модернизация

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни. Още тогава обаче се появиха анонси, че изборът няма да може да завърши до края на годината.

1.8 млpд. лeвa щe бъдaт oтдeлeни зa пъpвитe 8 изтpeбитeля, ĸaĸтo и зa нaзeмнo oбcлyжвaнe, oбyчeниe нa eĸипи и 3-гoдишнa пъpвoнaчaлнa интeгpиpaнa лoгиcтичнa пoдĸpeпa. Cпopeд пpoeĸтa caмoлeтитe тpябвa дa бъдaт пoлyчeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт пoдпиcвaнeтo нa дoгoвopa. Te щe бъдaт изплaщaни нa внocĸи oт 100 дo 300 млн. лeвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини.

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Атлантическият съвет: „Радиомълчанието“ е техника на руската военна доктрина

Радев да адресира своя призив към себе си…

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Борисов иска самолети, годни за охрана и за бой

Борисов иска самолети, годни за охрана и за бой

За Борисов в важно самолетите да са нови

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".