До голяма степен изборът на изтребители е политическо решение. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

В историята на всяка една държава закупуването на оръжия е важен избор - дали ще закупиш френски или немски оръжия. От избора зависи от кого ще вземеш заем и каква политическа ориентация ще има страната, поясни се военният министър.

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Борисов иска бойни самолети, с които нашите да побеждават

Ситуацията в района се усложнява

Нови 113 млн. лева бяха отпуснати за армията. Тази сума ще се използва за ремонта на наличната военна техника и сградния фонд. "28 години на армията е гледано като на брашнен чувал", коментира Каракачанов.

Тодор Тагарев: Гласуваме пари за модернизация на армията и нищо не се променя

Тодор Тагарев: Гласуваме пари за модернизация на армията и нищо не се променя

Няма как да се държим като чуждо тяло в НАТО и да искаме повече стабилност

Той е категоричен, че трябва да се купи и нова техника, но доставката на един самолет не става за 24 часа. Това е поръчка, която означава, че се изработва тепърва, а това иска време. Проектът за авиацията може да бъде завършен след две години, а пилотите ще могат да управляват самолетите след три години, прогнозира военният министър.

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Основният спор е между две фирми

Относно факта, че в последните три години армията няма доставчик на храна заради тежки процедури, Каракачанов заяви, че ведомството му няма вина.

"Министерство на отбраната няма никаква вина. Това, че една фирма обжалва и се конкурира с друга, но процедурата блокира", обясни той. Военните поделения организират храненето и всички войници, сержанти, офицери си заплащат за това. Не можеш да оставиш армията гладна, смята Каракачанов.

Според него трябва да се направи нова обществена поръчка и да се прекъсне войната между фирмите.

Съливан и Каракачанов обсъдиха регионалната сигурност

Съливан и Каракачанов обсъдиха регионалната сигурност

Американският зам. държавен секретар обсъди и двустранното военно сътрудничество

Припомняме, че от БСП и от фирми-участнички в конкурса за доставчици на храна за войската, обвиниха Министерство на отбраната в закононарушения. Оказа се, че за три години министерството е похарчило за храна 31 млн. лв. без обществена поръчка. Обществената поръчка се е проточила 3 години заради съдебни обжалвания. През ноември министърът я прекрати, защото планираните доставки за 2016, 2017 и 2018 г. вече не били актуални. Нова обществена поръчка била невъзможна, докато тече обжалване.

Изхранването на армията ни задълба в законов проблем

Изхранването на армията ни задълба в законов проблем

За Каракачанов най-важно било армията да е нахранена

"Къде е корупцията? Когато дадеш на войника 5 лева и той отиде да си даде парите за храна, къде е корупцията", запита реторично Каракачанов в отговор на обвиненията в корупция от страна на лидера на ПП "Воля" Веселин Марешки.
"Същият този екземпляр си мисли, че като атакува мен, ще спечели някакъв електорат, нека си го мисли", реагира вицепремиерът.

Анкетната комисия трябва да определи как работи Агенцията за българите в чужбина. Каракачанов очаква агенцията да си свърши работата. "Очаквам всички опити за оклеветяване, които прави една чиновничка, която се бори да си запази позицията, да бъдат опровергани", заяви лидерът на ВМРО и военен министър. Нейните обвинения се оказват клевети, според Каракачанов.

564 хиляди лв. имало в сейфа на главсека на ДАБЧ Красимир Томов

564 хиляди лв. имало в сейфа на главсека на ДАБЧ Красимир Томов

Сумата била в евро, долари и паундове

Не вярвам на Петър Харалампиев, категоричен беше Каракачанов. Председателят на Агенцията за българите в чужбина беше предложение на Коалицията "Обединени патриоти".

Припомняме, че Харалампиев беше обвинен за получаване на подкупи и участие в престъпна група, като той и още трима бяха обвинени. Бандата търсела чрез посредници кандидати, които да получат удостоверения за български произход.

Каракачанов не смята, че трябва да поема политическа отговорност заради грешките на "политически негодници", по думите му.

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Три институции трябва да се произнесат по въпроса

Министърът на отбраната стои зад думите си по отношение изказването му за Македония, че страната провежда антибългарска политика. "Аз не съм съгласен България да прави компромиси със своята история. Въпрос на чест и достойнство на всяка една нация е да си защитава интересите", допълни той.

Според него е неприемливо при почитането на загиналите от Първата световна война в Битоля да се потъпква историята. Местната власт, по думите му, прави антибългарско представление.

"Българите били окупатори, убивали, насила мобилизирали мъжете в Македония. Това е храчка върху авторитета и историята на българската армия", изрази мнение Каракачанов. Ако тази пропаганда, според него, не спре, той ще гласува против членството на Македония в НАТО.

Министърът на отбраната не очаквал подкрепа за думите си към Македония от премиера Бойко Борисов.

Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 г.

Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 г.

От Илия Ангелов, за.-министър в кабинета "Орешарски"

Военният министър коментира и билборовете с реклами на хомосексуалността, чийто текст гласи: "Няма страшно, това е просто любов".

"Никой не е тръгнал да ги преследва тези хора. Имаш права, недей да се натрапваш", каза Красимир Каракачанов.