Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха разходите за ремонт на осем изтребителя МиГ-29, съобщиха от Министерския съвет. Ориентировъчната цена е до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Проектът за инвестиционен разход "Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ- 29" е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от Закона за отбраната и въоръжените сили. В проекта са представени необходимостта от осигуряване на летателната годност на част от самолетите МиГ-29.

Процедурата за ремонта и поддръжката на МиГ 29 спира заради обжалване

Процедурата за ремонта и поддръжката на МиГ 29 спира заради обжалване

Оттеглено е и сключването на договор за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба

Мотивът за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 е пряко свързан с изпълнението на задачата по Air Policing в единната интегрирана система за ПВО на НАТО (NATINAMDS). Това е част от ангажиментите на България към Алианса по отношение на охраната на въздушното пространство.

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29
Обновена

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29

Комисия е дала 5-дневен срок към участниците в конкурса да си оправят нередностите

Реализирането на проекта е в пряка зависимост от осъществяването на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е от изключителна важност, както за националната сигурност и отбраната на страната, така и за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 ще позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност, гласят мотивите на МС.

Безплатните двигатели за МиГ 29 не били безплатни?

Безплатните двигатели за МиГ 29 не били безплатни?

Цената им е калкулирана в договора, заяви зам.-командващия ВВС

Необходимите средства за сключване на договори през 2018 г. са в размер на 71 739 959 лв., от които в бюджета на Министерството на отбраната са предвидени 26 000 000 лв., информираха от МО.

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 45 739 959 лв., за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ". Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Със сключването на договорите ще се създадат необходимите условия Военновъздушните сили да поддържат способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Министрите от кабинета одобриха и проект за инвестиционен разход "Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25".

Правителството прие Проект за инвестиционен разход "Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25".

Документът е разработен в съответствие с чл. 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него е представена необходимостта от възстановяването на летателната годност на самолетите Су-25. Необходимите средства за изпълнение на проекта са до 99 012 000 лв. с ДДС (82 510 000 лв. без ДДС).

С този проект ще се възстанови летателната годност на самолетите Су-25. Така ще се запазят придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели - роля "Въздух - Повърхност", описват от МС.

Ремонтираме самолетите си Су-25 за 41 млн. без ДДС, уверяват от МО

Ремонтираме самолетите си Су-25 за 41 млн. без ДДС, уверяват от МО

Единствено заводи в Беларус и Русия могат да извършват такива ремонти

Правителството одобри също допълнителни разходи в размер до 82 510 000 лв. Парите ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. за сключване на договор/и за възстановяване на летателната годност на самолети Су-25.

Необходимите средства за изпълнението на проекта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г., допълниха от МС.

Малко по-късно от МО увериха, че с тези решения парите за трите модернизационни проекта през 2018 г. няма да бъдет пренасочени. Министерството на отбраната подготвя и други предложения за проекти за повишаване на бойните способности на Въоръжените сили.

На правителственото заседание одобриха допълнително разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер на 82 510 000 лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.. Финансовите средства са необходими за сключване на договор за възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25.