Министерството на отбраната опроверга разпространената медийна информация, че е прекратена процедурата по възлагане на обществена поръчка за ремонта на самолетите Су-25.

Малко по-рано БНР съобщи, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил решението беларуска фирма да изпълнява ремонта на самолетите Су-25, които са на въоръжение във военновъздушните ни сили.

Публикуваме пълния текст на съобщението от Министерството на отбраната:

Министерството на отбраната намира за необходимо да предостави допълнителна информация за напредъка на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване на летателната годност на самолети Су-25 - рамково споразумение", за да отговори на манипулативните информации, публикувани в някои български медии.

Първо. С решението си от 2 ноември 2018 година министърът на отбраната не прекратява горепосочената процедура, а използва правото си по чл. 22, ал. 8 от ЗОП на възложител да даде указания на комисията за провеждане на преговори с ОАО "558 Авиационен ремонтен завод", Беларус, и да потвърди с нов протокол и доклад постигнатите намаления на цените за ремонт на щурмовите самолети Су-25.

Второ. За избягване на всякакви възможни спекулации и при спазване на заложените изисквания при откриване на процедурата, Министерството на отбраната отново припомня, че обявената прогнозна стойност от 82 510 000 лева може да бъде променена /достигната/ само с решение на Министерския съвет.

Трето. Министерството на отбраната ще продължи регулярно да информира на своята интернет страница за напредъка в предстоящите преговори с беларуската страна.

Каракачанов отхвърли обвиненията на БСП за цената на ремонта на Су-25

Каракачанов отхвърли обвиненията на БСП за цената на ремонта на Су-25

Процедурата не е обжалвана от нито една страна, включително от "Авионамс"

Само ден по-рано БСП отправи обвинения, че цената на ремонта може да надвиши многократно определената сума от 82 млн. лева без ДДС.