Премиерът Бойко Борисов е възложил на ресорните министри да измислят най-подходящия механизъм за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), информира "Медиапул", позовавайки се на стенограмата на заседанието на Министерски съвет.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина", заявява премиерът.

По думите му трите институции - МВР, министерство на правосъдието и президентството трябва да се произнесат по въпроса.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

Преди 20 дни българите, които живеят зад граница призоваха с открито писмо премиера Бойко Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Настояването дойде от гражданска инициатива "Временни обществени съвети на българите в чужбина".

Основният им аргумент е, че агенцията няма никакво отношение към живота на българите зад граница, защото услугите, които те ползват, се предоставят от МВнР, Министерството на културата, Министерството на образованието и правосъдното министерство.

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

Българите в чужбина напомнят на Борисов, че ДАБЧ е създадена с акт на Министерския съвет и Борисов носи пряка политическа отговорност за нейното функциониране.

Те допълват, че повече от 20 години българското общество е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот.

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Настояват всички виновни да получат най-тежките наказания

В отвореното писмо се казва, че ДАБЧ няма никакво отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната. Българите в чужбина допълват, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност.

Те искат създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Гешев отрече от президентството да са постъпвали сигнали

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Сигналите до президента сочели за "репресивна политика" от министър и зам.-министър в МП

На 31 октомври президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Твърди, че не е водила антибългарска политика

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

На 2 ноември Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

По предложение на премиера Борисов

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов поиска проверка на всички паспорти, издавани на българите в чужбина за последните 5 години.

Борисов нареди проверка на издадените български паспорти за 5 г. назад

Борисов нареди проверка на издадените български паспорти за 5 г. назад

Иска резултатите в най-кратък срок