Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Подробности от проверката на спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) изнесе на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че в Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като по тях има още много работа. Над 50 адреса са претърсени в страната, открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

Освен задържания председател на агенцията Петър Харалампиев и главния секретар, в ареста са и двама посредници - сръбски и български граждани.

Днес предстои да бъде внесено искане за мярка за неотклонение на трима от обвиняемите.

"Четвъртия обвиняем е дама, на която е повдигната мярка за неотклонение "парична гаранция", защото здравословното състояние не й позволява да участва в съдебния процес, обясни зам.-главния прокурор.

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

По думите му това е политическа атака срещу него

Гешев отказа да назове имена, докато все още тече разследването. В следващите няколко дни всички документи, постъпили в прокуратурата ще се аназират.

Той отказа да коментира каквото и да било, свързано с изказването на президента Румен Радев, защото щял да влезе в полезрението на политиката.

"Няма внесена информация от президентството", посочи обаче Гешев.

Марешки разкри, че Каракачанов контролира ДАБЧ

Марешки разкри, че Каракачанов контролира ДАБЧ

Формално се контролирала от Валери Симеонов

Наблюдаващият прокурор по случая Ангел Кънев посочи, че разследването е започнало през юли месец миналата година, а самата операция е започната по сигнал на МВР, че Агенцията е издавала документи за български произход неправомерно.

Цената на един такъв документ е била 5000-8000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова. Парите от подкупите са се давали директно в Агенцията. 

ДПС не забравят искането си за оставка на Валери Симеонов

ДПС не забравят искането си за оставка на Валери Симеонов

Подобни личности, субекти нямат място в управлението на страната, натърти Четин Казак

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството  и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

В понеделник рано сутрин Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен