Специализираната прокуратура провежда операция срещу корупцията.

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен. Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 от Наказателния кодекс. 

Разследването е свързано с дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Снимка 386223

Източник: БГНЕС

Източници на "24 часа" разкриха, че вече има няколко арестувани. Разследването е свързано с корупция за получаване на българско гражданство.

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Арестувани са част от ръководството, председателят и главният секретар на АБЧ

Председател на агенцията е Петър Харалампиев.

Нова телевизия съобщава, че е задържан председателят на агенцията Петър Харалампиев. Информацията все още не е потвърдена официално. 

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Настояват всички виновни да получат най-тежките наказания

Акцията е във връзка със сигнал. По случая се работи от няколко месеца. Агенцията неправомерно е издавала документи за български произход. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова.

Снимка 386221

Източник: БГНЕС

По неофициална информация, съобщава bTV, са задържани 30 души, сред които и Петър Харалампиев.

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 - за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 - документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 - престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация).

Припомняме, около председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се разгоря скандал, след като стана публично известна негова снимка, на която той е с тениска с надпис "Wehrmacht" - името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Тогава Харалампиев бе защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.