Разследва се за организирана престъпна група, заподозряна за длъжностни, за документни престъпления и за подкупи. Арестувани са над 20 лица.
Задържано е част от ръководството за българите в чужбина (АБЧ), в това число и председателят и главният секретар на агенцията.

Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията в Агенцията за българите в чужбина от тази сутрин

Извънредният брифинг продължи не повече от две-три минути. Гешев бе категоричен, че повече информация ще бъде дадена в сряда.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

Припомняме, спецпрокурори обискираха от рано сутринта адреси на агенцията в София, Кюстендил и Плевен.

По думите на Гешев спецпрокуратурата работи с антикорупционната комисия. От СДВР охраняват действията по разследването.

Зам.-председателят на Комисията по антикорупция Антон Славчев обясни, че се касае и за вземане на подкупи. Той потвърди за над 20 задържани. Обвинения ще има най-рано утре, допълни Славчев.

По информация от разследващите, предоставена тази сутрин, акцията е заради сигнал, по който се работи от няколко месеца. Сигналът е, че Агенцията неправомерно е издавала документи за български произход. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова.

Това е поредната шумна акция на Спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия след нейното окрупняване.

Припомняме, около председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се разгоря скандал, след като стана публично известна негова снимка, на която той е с тениска с надпис "Wehrmacht" - името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Тогава Харалампиев бе защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.