"Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки и това бих могъл да направя, след като обвинението бъде защитено в съда. При всички положения преследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публични ресурси, е задължително условия за оздравяване на държавността".

Това заяви президентът Румен Радев в коментар пред журналисти на акцията на Спецпрокуратурата в Държавата агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).
Той взе участие в тържеството по случай завършването на "Випуск Ботевски - II смяна" на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Припомняме, в понеделник рано сутрин Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Президентът е песимист за модернизацията на армията
Обновена

Президентът е песимист за модернизацията на армията

Рискът при изпълнение на служебните задължения ще продължава да расте

Запитан постъпвали ли са сигнали за нарушения и корупция в ДАЧБ в президентството и президентската администрация има ли отношение по въпроса, Радев отбеляза, че са постъпили сигнали и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

"Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна президентът Радев.

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

Според чужди медии в схемата са замесени министър и вицепремиер от националистите

Държавният глава призова правителството да прочете демографската статистика, криминалните хроники и да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далече преди нас.
"Цифрите, които са важни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно", коментира държавният глава.

На въпрос как би коментирал думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че правителството е изпратило малкия си коалиционен партньор на кучетата, Радев посочи, че не влиза в кухнята на коалицията, а и на която и да било партия.

Според него, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да има успешни правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, да бъдат подвластни единствено на закона и да не влизат в икономически и политически предмет на управляващите.

Радев заклейми опростачването на политическия живот

Радев заклейми опростачването на политическия живот

Според него България все по-трудно се вписва в "европейския пейзаж"