Най-сериозният проблем пред въоръжените сили няма да бъде решен, а най-вероятно ще се задълбочи. Остарялата техника ще ни отдалечава от нашите съюзници.

Това заяви президентът Румен Радев във Военна академия "Георги Раковски след тържествената церемония по случай завършването на "Випуск Ботевски - II смяна" на Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Плевнелиев разкритикува бавната модернизация на армията

Плевнелиев разкритикува бавната модернизация на армията

Руското влияние в България пречи да се надграждат отбранителните способности

Рискът при изпълнение на служебните задължения ще продължава да расте, предупреди върховният главнокомандващ, който преди да бъде избран за президент, бе командващ ВВС.

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Развитието на отбранителните способности на ЕС и на НАТО трябва да се допълват

Радев даде пример, че най-сериозният проблем пред въоръжените ни сили - некомплектът на личния състав, недостига на кадри, няма да бъде решен, а твърде вероятно е той да се задълбочи.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

Социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен или ако това стане, няма да бъде в тон с очаквания на въоръжените сили.

Проектите за превъоръжаване няма да се реализират, а остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да налага ограничения за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури. Остарялата техника ще продължава да ни отдалечава от нашите съюзници като съвместимост, посочи Радев.

Припомняме, на 28 август военният министър Красимир Каракачанов обясни, че първите изтребители ще пристигнат 3 г. след сключване на договор с избраната компания-производител или доставчик.

На 1 октомври стана ясно, че САЩ, Италия и Швеция са отговорили на запитването от МО за доставка на нов изтребител.

Румен Радев припомни, че преди 22 г. също е бил като днешните офицери, изпълнен с надежди и амбиции. Успехът съпътства тези, които имат реалистични представи за бъдещето, изтъкна държавният глава.

Той изтъкна, че обемът на служебните им задължения ще продължава да се увеличава. Държавното ръководство и командирите ще изискват повече от офицерите за изграждане на съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурси и остаряла техника. Радев призова завършилите да останат верни на своя осъзнат избор да служат на народа и отечеството.

Въпреки песимизма си за недостига на кадри, бавни процедури за модернизация на военната техника, президентът изрази убеждение, че ще настъпят и по-добри времена за Българската армия. Очакването е тогава да има ресурс на осигуряване, адекватно на задачите в съвременната динамична среда за сигурност.

Румен Радев пожела смелост, чест и достойнство на всички завършили офицери. "Да си български офицер е призвание", каза държавният глава.