Модернизацията на Българската армия е задължително условие за утвърждаването ни като надежден съюзник в НАТО. Това заяви държавният глава Румен Радев, който в сградата на президентската администрация се срещна с Върховния командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис Скапароти, информираха от президентството.

Ген. Скапароти: България е надежден съюзник

Ген. Скапароти: България е надежден съюзник

България е увеличила участието на български военнослужещи в КFOR с 50%

България участва активно в инициативите на НАТО и трябва да положи необходимите усилия за модернизация на Въоръжените си сили според стандартите на Алианса. Това се прави в името на сигурността на своите граждани, допълни държавният глава.

Президентът Радев запозна генерал Скапароти с целите на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност.
"Необходимостта от модернизиране и осъвременяване на способностите на българските въоръжени сили е от ключова важност и ще продължавам да настоявам за политическа воля в тази сфера, за да може страната ни да изпълнява ефективно задълженията си на съюзник", каза още държавният глава.

По време на разговора Румен Радев и Къртис Скапароти обсъдиха инициативите на Европейския съюз в сферата на отбраната.

Модернизацията на армията да върви с програми за индустриално сътрудничество

Модернизацията на армията да върви с програми за индустриално сътрудничество

Президентът се срещна с представители на отбранителната индустрия

Те се обединиха около мнението, че изграждането и развитието на отбранителните способности на ЕС и на НАТО трябва да се допълват.

Генерал Скапароти даде висока оценка на приноса на българските военнослужещи в мисиите на НАТО. Той благодари на България за активното ѝ участие в ключови инициативи на Алианса. "България оказва незаменима подкрепа на НАТО във всичките му ключови инициативи. Ученията, които се провеждат на територията ѝ, са ефективни и полезни", заяви върховният главнокомандващ генерал Скапароти.