НАТО високо цени и благодари на България за ключовата роля, която играе за поддържането на стабилността и мира в региона. Един регион, изпълнен с предизвикателства както днес, така и в бъдеще.
Това заяви ген. Къртис М. Скапароти, Върховен командващ Съюзното командване на НАТО по време на съвместен брифинг с началника на отбраната ген. -лейтенант Андрей Боцев, по чиято покана е у нас.

Ген. Скапароти заяви, че България е надежден съюзник и допринася по различни начини за колективната сигурност на Алианса. "България предоставя кораби, които да се присъединяват към патрулите, осъществявани от НАТО в Черно море, допринася към мисията на НАТО в Косово и оказва подкрепа за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Също така е водеща страна в Доверителния фонд за лекуване и рехабилитация на украински военнослужещи", изтъкна Върховния командващ Съюзното командване на НАТО.

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Радев: Модернизацията на армията е ключ за утвърждаването ни в НАТО

Развитието на отбранителните способности на ЕС и на НАТО трябва да се допълват

"България има много способни въоръжени сили и е неделима част от нашата мисия за подготовка и обучение в Афганистан. Вашите военнослужещи смело служат в Кабул и Кандахар. Имаме и български кораби, които допринасят за операцията Sea Guardian, която е една от новите операции в Средиземно море", заяви още ген. Скапароти.

"Високо оценявам подкрепата и приносът, който България дава към силите на НАТО днес", каза още той в отговор на въпрос дали се налагат нови ангажименти предвид мисията на НАТО в Ирак срещу ИДИЛ.

Ген. Андрей Боцев допълни, че страната ни е увеличила участието на български военнослужещи в КFOR с 50% и определи това като достатъчно. Той посочи, че разговорът с ген. Скапароти е фокусиран върху състоянието на сигурността на Черно море и на Западните Балкани, в това число ролята на двете операции на НАТО- KFOR - в Косово и EUFOR - ALTHEA в Босна и Херцеговина.

"Обсъдихме също и планираното участие на България в учение и подготовки на Алианса в учения за следващите две години", отбеляза ген.-лейтенант Андрей Боцев. Той бе категоричен, че пътят към сигурността в Черно море преминава през по-активно ангажиране на НАТО в региона с осигуряване надеждни опции за диалог между Алианса, партньорите и Русия по отношение на военните дейности в Черно море.

МО обмисля увеличаване на съвместните учения със САЩ

МО обмисля увеличаване на съвместните учения със САЩ

Успешно сме си сътрудничили със САЩ и в социалната сфера

"Страната ни подкрепи инициативата за повишаване интензитета на подготовка на въоръжените сили. Тя има потенциала да се утвърди като елемент от предното присъствие на НАТО за засилване способността за възпиране и отбрана, подобряване на съвместната подготовка и тренираност на силите и повишаване на оперативната им съвместимост.

По отношение на сухопътния компонент, България се присъедини към Меморандума за разбирателство по създаване на многонационална бригада в Румъния. През тази година е планирано афилииране на един от батальоните, а през 2020 г. да влезе в оперативна готовност", уточни началникът на отбраната у нас.

Той обърна внимание върху необходимостта от мисията за осигуряване на сигурността в Босна и Херцеговина и операцията ЕUFOR ALTHEA, която по думите му спомага за стабилизиране на страната и е възпиращ фактор следствие разрастване на междуетническото напрежение там.

 

НАТО одобри ген. Къртис Скапароти за командващ силите на алианса в Европа

НАТО одобри ген. Къртис Скапароти за командващ силите на алианса в Европа

Предстои да бъде утвърден от сената...

 

"Наред с това операцията осигурява морална подкрепа за развитие на страната, заема централно място в международното присъствие в Босна и Херцеговина и координира дейностите с НАТО", каза още ген.-лейтенант Андрей Боцев.

Стана ясно още, че през 2018 г. страната ни запазва нивото на учения, включени в специализираната програма на НАТО. През 2019 г. и 2020 г. значително се увеличават ученията и подготовките, включени в програмата на НАТО. През 2020 г. броят на включените учения е 13.