"Необходимо е България да развива високите технологии и производства с висока добавена стойност, каквато е и вашата дейност". Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на "Дондуков" 2 с представители на български компании от отбранителната индустрия. Според президента, държавата трябва по-активно да стимулира и подпомага работата на фирмите от българския военно-промишлен комплекс, информираха от администрацията на президента.

Представителите на българските компании определиха срещата като изключително навременна и ползотворна. По време на разговора бяха изразени мнения, че модернизацията в Българската армия е добре да се развива успоредно със съответните програми за индустриално сътрудничество.

Събираме оферти от 7 държави за изтребители

Събираме оферти от 7 държави за изтребители

Армията ще купува и бойни машини за пехотата

Президентът и бизнесмените засегнаха необходимостта от изграждане и обучение на специалисти с подходящи умения и образование. По време на срещата на Румен Радев с представители на отбранителния бранш бе поставен и въпросът за синхронизиране на българското законодателство, за да може да предостави перспективи за участие в европейски проекти на родни компании от военната индустрия.

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Финансират съвместни изследвания за отбранителни технологии и продукти

По време на разговора бяха обсъдени теми, свързани с актуалното състояние, предизвикателствата и перспективите пред българската отбранителна индустрия.

Сред участниците в срещата бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, представители на Министерство на отбраната, на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", учени от БАН.

Разписахме включването си в новия фонд за отбрана на ЕС

Разписахме включването си в новия фонд за отбрана на ЕС

Страните участнички се включват в поне един проект в инициативата

Припомняме, на 24 октомври 2017 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха присъединяването на България към инициативата за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на ЕС. Малко по-рано - през юни 2017-та, Европейската комисия отвори Европейския фонд за отбрана за 5,5 млрд. евро. Обявената цел на Фонда е да подпомогне държавите членки с цел по-ефективно разходване на парите на данъкоплатците, намаляване на дублирането на разходите и постигане на по-добро съотношение между качество и цена.