България ще се присъедини към инициативата за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на ЕС, съобщиха от пресслужбата на МС.

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Финансират съвместни изследвания за отбранителни технологии и продукти

Министрите от кабинета "Борисов-3" приеха решение за присъединяването на България към общата нотификация до Съвета на Европейския съюз и Върховния представител за външна политика и политика за сигурност на ЕС.
С подписването на документа започва процедура за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на Съюза.

Основната цел на ПСС е повишаване на отбранителния капацитет на ЕС в изпълнение на приоритетите, залегнали в Глобалната стратегия на Съюза за външна политика и сигурност.
В рамките на ПСС ще бъдат създадени възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи отбранителни способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана.

Припомняме, Европейската комисия отваря Европейския фонд за отбрана за 5,5 млрд. евро. Обявената цел на Фонда е да подпомогне държавите членки с цел по-ефективно разходване на парите на данъкоплатците, намаляване на дублирането на разходите и постигане на по-добро съотношение между качество и цена.

С инициативата ще има по-бърз напредък във военно отношение за държавите от ПСС. Отбранителни индустрии и развойните организации на тези държави ще участват активно в процеса на разработване и производство на нови способности, гласят мотивите към документа.

Така парите, вложени в проекти, ще останат в отбранителната индустрия на ЕС. Така ще се помага за укрепването на военната промишленост на страните, ще се повишава нейната конкурентоспособност и се очаква да се създават работни места.

Участието в Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) на отбраната на ЕС, освен представянето на нотификация, предполага и готовност от всяка държава да се включи в поне един мащабен проект по инициативата, уточниха от МС.