Процедурата за купуване на нова техника в армията рестартира. След провала на търга за боен кораб и рестарта на процедурата за самолетите, която беше проверявана от парламента проектите отново ще бъдат внесени след съгласуване за одобрение от правителството до края на месеца, научи bTV от министерство на отбраната.

Кръгът от оферти за нов многоцеливи самолет се разширява освен с трите оферти от така наречения шорт лист F16, JAS Gripen и Eurofighter Thypoon с нови възможности.

Каракачанов: Русия ще ремонтира изтребителите ни

Каракачанов: Русия ще ремонтира изтребителите ни

"И логиката е правилна"

Интерес са проявили от френската държава за доставка на Dassault Rafale, чиито възможности бяха тествани миналата година лично от президента Румен Радев, но и с американския палубен изтребител F18 версии Hornet и Super Hornet, които преди десетилетие бяха предложени на България за първи път.

Армията започва отново процедурите за избор на изтребител

Армията започва отново процедурите за избор на изтребител

Търсят и техника за Сухопътни войски

Освен нови самолети ще се търсят и употребявани подобно на португалската оферта с американски логистичен пакет, оферти за Eurofighter Thypoon ще събираме не само от Италия, но и от Германия. Освен Швеция като ненатовска държава ще търсим изтребители и от Израел, съобщи пред бТВ ресорният заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

РСК МиГ поддържа наличните ни изтребители до 2022 г.

РСК МиГ поддържа наличните ни изтребители до 2022 г.

81 млн. лева е стойността на споразумението, с което можем да пазим небето си сами

Той посочи, че очакванията са Съединените щати да представят оферта за F16 и F18 версии Hornet и Super Hornet, очакваме не само една оферта за Eurofighter Thypoon не само от Италия, но и от Германия , Франция с Dassault Rafale, ще бъдат поканени и ненатовски държави това са държавата Израел и Швеция. Португалия ще остане като участник с логистичен пакет от САЩ.

Променят се изискванията и за бойната машина на пехотата. От 238 в началото на 198 и в после беше намалена на 150. 90 бойни машини и 60 спомагателни - за електронно противодействие разузнавателни инженерни и т.н. Доставката е 6 години и плащането за 12 години, защото финансовата рамка не може да се разшири и се съобразява и с парите за многоцелевите самолети така, че двата проекта да вървят успоредно. Цената е 1,220 млрд. лева.

Избрахме руснаците за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

Избрахме руснаците за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

Ведомството планираше да сключи 4-годишен договор

Анатолий Величков посочи, че офертата е заложено изискването - при харчене на парите на българския данъкоплатец да се създават стимули за българската икономика. Там разчитаме на индустриален трансфер - български компании да се включат в доставката и сглобяването на машините, припомни заместник-министърът на отбраната.