Договорът с руската страна за ремонт на българските изтребители МиГ-29 не е поставен под въпрос, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза това по повод факта, че от миналата есен руската корпорация "МиГ" е в американски списък за забрана на търговията с руски оръжейни корпорации, съобщи БНР.

Избрахме руснаците за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

Избрахме руснаците за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 до 2022 г.

Ведомството планираше да сключи 4-годишен договор

Каракачанов обясни, че въпросните санкции засягат купуването на нова техника, но не и договори с руски фирми за поддръжка и ремонт:

От МО отложиха преговорите за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

От МО отложиха преговорите за удължаване ресурса на изтребителите ни МиГ-29

Отлагането е с два дни

"И логиката е правилна, защото си представете - не само в България, но и в други страни от бившия Източен блок до голяма степен са зависими от въоръжението, което имат, които са съветски образци. Ако ние нямаме възможност да го поддържаме това въоръжение, в края на краищата може би една трета от НАТО в Източна Европа трябва да бъде задраскано."

Преди седмица министър Каракачанов подписа споразумението с руската корпорация "МиГ" за поддръжката на старите съветски изтребители срещу 82 милиона лева. От Министерството на отбраната подчертаха, че това споразумение не отменя процедурата за придобиване на нов тип боен самолет.