Модернизацията на българската армия се случва с изключително бавни темпове, а същевременно зависимостта от руски въоръжени системи остава.

Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017г.) на международна конференция на тема "Усилване на сдържащия потенциал на НАТО: източните съюзни държави и усилията на Алианса за гарантиране на тяхната национална сигурност и отбрана".

Плевнелиев заяви, че се чувства много свързан и посветен на темата за дългосрочната визия и в бизнеса, и в политиката, и в личния живот на човека. Плевнелиев изрази надежда България да има мисия, визия и да знае къде отива и добави, че с "Визия 2020-2030" трябва да намерим общото съгласие за армията, която българският народ да види със самочувствие и визия.

Президентът отбеляза, че във време на нестабилност, в което има конфликти, войни, бежанци и атаки, в България дори и на най-високо политическо ниво оставя по-скоро встрани дебатът по същество за това какво се случва и кои са основните фактори за развитието на армията.

"Замразени конфликти бяха въведени в няколко държави, на път са нови такива, а целта е трайно дестабилизиране и поставяне в трайна зависимост на Русия", уточни Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев е разочарован от президента Радев

Президентът Плевнелиев е разочарован от президента Радев

Ако Плевнелиев е Нанков, ще подаде оставка, носи морална отговорност, а БСП не подали оставки 2006-та

Той изрази съжаление, че много малко български политици поставят въпроса за разрешаване на проблема. Плевнелиев припомни, че през 2015 г. България е била подложена на кибератака, именно преди изборите.

Кой от български политици излезе да говори и тръгна да търси инициаторите и извършителите на кибератаката, запита той и посочи, че първият отдел на руското военно разузнаване е отговорен за кибератаката.

Президентът изрази надежда да има честен дебат затова как бихме могли да гарантираме сигурността и посочи, че към днешна дата България продължава да бъде зависима от руските отбранителни системи.

Плевнелиев призова да си дадем сметка как руското влияние в България пречи да се надграждат отбранителните способности на българската армия. Той отправи апел към всички политици да работят върху всички интеграционни програми, за да се постигне превъоръжаване и интегрирана армия в НАТО и Европейския съюз.

Румен Радев е популист и лидер на опозицията, оцени Плевнелиев

Румен Радев е популист и лидер на опозицията, оцени Плевнелиев

Плевнелиев видя сериал между двама генерали в спора между Борисов и Радев