Президентът Росен Плевнелиев разкритикува президента Румен Радев за забавянето на подписването на указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов.
Плевнелиев определи президента Радев като президент популист и лидер на опозицията, който се бори за народната любов, която в същото време била вредна за България и добра за него.

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално
Обновена

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално

Президентът не дава още оценка на новите министри

В ефира на Нова Плевнелиев оцени сблъсъка между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов като "сериал между двама силни генерали", при който премиерът се е оказал по-мъдрия.

Двамата трябва да си помагат, за да може България да върви напред, посочи той и добави, че все още не е дошла голямата битка на президента Радев.

Плевнелиев уточни, че премиерът Борисов има правото да поиска оставките, на когото поиска и трябва да носи отговорност затова.

Президентът подписа указа за Младен Маринов
Обновена

Президентът подписа указа за Младен Маринов

И пусна критичен коментар във фейсбук профила си

Новият регионален министър Петя Аврамова трябва да провери добре ли е направен ремонтът на пътищата, да провери договорите за строителство, проекта и изпълнителя по договора. Регионалният министър не може да стои просто така и при един голям инцидент да си каже голяма работа, тълкува Плевнелиев.

Той добави, че предстои голяма работа - трябва да се сключат нови рамкови договори и да се погледнат други участъци от пътната мрежа в България, освен този край Своге, на който при тежката катастрофа от 25 август загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.

Плевнелиев призова държавата да бъде съдник и възложител в качеството на изпълнените проекти.
"Когато се управлява народната пара, няма какво да се крие, защото хората искат отчетност и прозрачност", смята експрезидентът, Той обави, че пълната ревизия е част от елементарната процедура, с която да се гарантира, че инвестираните пари са инвестирани в добре свършена работа.

Преасфалтираха злополучния участък от пътя Своге - София

Преасфалтираха злополучния участък от пътя Своге - София

В 20 часа възстановяват движението, а утре полагат маркировката

Относно арестите и обвиненията, отправени към семейство Арабаджиеви и на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, Плевнелиев призова институциите да слушат гражданите повече.

Подобни измами в България има много, но трябва да се постави ясен контрол на принципна основа, призова той и допълни, че институциите трябва да разберат, че справедливостта е голямата тема в България, а не само в пушилка на акции.

Съдът остави Миню Стайков за постоянно в ареста

Съдът остави Миню Стайков за постоянно в ареста

След 12-часово заседание...

По отношение на процедурата на Европейския парламент спрямо Унгария, Плевнелиев отбеляза, че премиерът на унгарската страна Виктор Орбан не е нашият партньор и кумир, той бил лидер, който в последните десет години управлява Унгария по начин, който върви по пътя на автократичната квази демокрация.

Той отправи апел всички политици да не си мислят, че Орбан трябва да бъде наш съюзник и партньор, като изключение прави само въпросът по миграцията. "Ние не можем да допуснем влизането на десетки и стотици мигранти в страната", каза в заключение Плевнелиев.

Унгарската дилема на Борисов

Унгарската дилема на Борисов

Отлагането на позиция от страна на Борисов не е лишено от логика, пише Димитър Петров