След часове дебатите ремонтът на кабинета Борисов 3 е факт без изненади в гласуването.

Очаквано НФСБ гласува против оставките на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Хората на Валери Симеонов подкрепиха новите министри.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС гласуваха против. Депутатите от "Воля" на Веселин Марешки подкрепиха смяната.

Така новото попълнение в кабинета са министрите Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова, съответно вътрешен, транспортен и регионален министър.

Ремонтът на кабинета не е конкурс за красота, скочи Драгомир Стойнев
Обновена

Ремонтът на кабинета не е конкурс за красота, скочи Драгомир Стойнев

Карадайъ предупреди, че предсрочните избори са неизбежни

Припомняме, самата смяна се проточи повече от три седмици, тъй като едва вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на главния секретар Младен Маринов.

Неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на първото гласуване на предложените нови министри в кабинета Борисов 3.

Същия ден обаче рокадите бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник. Стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално
Обновена

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално

Президентът не дава още оценка на новите министри

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанови на премиера Бойко Борисов. Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Освен това самите оставки предизвикаха трус вътре в управляващата коалиция, тъй като Валери Симеонов скочи, че промените не са съгласувани между партньорите, независимо че става въпрос за министри на ГЕРБ. На забележката обаче по-скоро отвърнаха не от ГЕРБ, а партньора на НФСБ в малката коалиция - лидера на "Атака" Волен Сидеров, който нападна Валери Симеонов с предупреждението, че може да го смени във всеки един момент.