"Поканен съм на среща, на която няма как да отида. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган."

Такъв е отговорът на президента Румен Радев на поканата отправена неофициално от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров след срещата на Съвета на коалицията в Министерски съвет днес. Дали ще се отзове на поканата държавният глава бе попитан от журналисти в Букурещ, където е на работно посещение за срещата на върха на инициативата "Три морета". 

Росен Желязков става транспортен министър

Росен Желязков става транспортен министър

Неофициална покана към Румен Радев за среща за освобождаването на Маринов като главен секретар ва МВР

По думите на държавния глава кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и те трябва да организират съгласуването на предложението за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР. Румен Радев посочи и че това до момента не е направено.

Припомняме, неиздаден от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Същия ден и номинирания за транспортен министър Александър Манолев се отказа с аргумент, че не иска да влиза в обяснителен режим след публикации в медиите.

Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

Отговорността е на премиера, скастри го държавният глава

Очакванията бяха, че държавният глава Румен Радев ще подпише указа за освобождаването на Маринов днес, като в тази посока бяха направени и няколко изказвания, включително и от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Тази сутрин при трети поред Коалиционен съвет бе избран заместник на Александър Манолев и Ивайло Московски в лицето на Росен Желязков, но указ още нямаше, като от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров бе отправена неофициална покана за среща с Румен Радев. 

Румен Радев: Указ не може да се подпише без съгласуване
Обновена

Румен Радев: Указ не може да се подпише без съгласуване

Погазването на закона се превърна в норма, смята президентът

"Липсата на диалог и не разбирането между институциите не е добре и е лошо за развитието на държавата", обясни Сидеров и допълни, че всичко, което не е съгласувано, не е представено и не е обсъдено, трябва да се изясни, за да няма съмнение държавният глава, че нещо се върши в държавата през неговата глава и без неговото съгласие.