БСП иска да знае каква политика ще водят новите министри. Драгомир Стойнев поиска да чуе анализ за състоянието на трите ведомства, които ще сменят началниците си. Това стана в началото на дискусията за ремонта на кабинета.

Вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатите за нови министри. Заместник-председателят на НС Емил Христов обясни, че ще им даде думата, когато прецени.

Президентът подписа указа за Младен Маринов
Обновена

Президентът подписа указа за Младен Маринов

И пусна критичен коментар във фейсбук профила си

Социалистът се ядоса. Данаил Кирилов от ГЕРБ успокои, че новите министри са дошли в зала, за да отговарят на депутатски питания.

Иван Иванов от БСП подхвана дискусиите. Той захапа сектор Сигурност за пропуснатите през летище София чужденци. Атакува и кадровата политика в МВР.

Силовото ведомство изпълнявало политически поръчки, според червения депутат. Гражданите не се чувствали сигурни.

Социалистите са притеснени от ужасяващото разделение между гражданите и властта. Левицата пак поиска оставката на целия кабинет. Искаме политики, пак се ядоса Драгомир Стойнев.

Емил Христов не позволявал номинираните министри да отговорят на питанията на опозицията. Това не е конкурс по красота, настоя червеният депутат министрите да говорят пред депутатите.

Нинова поиска отново оставката на целия кабинет

Нинова поиска отново оставката на целия кабинет

Президент и премиер спорели за смяната на един с друг неподходящ министър

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че обществото има нужда от промяна и важни държавническо решения. Смяната на министри били отлагане на неизбежното. Кабинетът щял да си отиде.

Общественото напрежение расте, предупреди той. Трите министерски оставки нямало да тушират напрежението. Управлението е популистко, каза Карадайъ.

ГЕРБ сам е виновен за собственото си затъване, каза още той. Занимавате всички ни с вътрешно коалиционни проблеми, отчете още лидерът на ДПС. Министерските оставки не решавали проблемите.

Никой не знаел какво са намеренията и потенциалът на правителството. Следва период на все по-тежки проблеми, прогнозира Мустафа Карадайъ. Предсрочните избори са неизбежни, смята той. Нужно е реанимиране на държавността, изтъкна лидерът на ДПС.

Правителството се самосваля, вижда социологът Кольо Колев

Правителството се самосваля, вижда социологът Кольо Колев

Според Кольо Колев ще има предсрочни избори заедно с европейски

Вие не разбирате от оставки, критикува и Тома Биков от ГЕРБ. Той захапа левите, че се мятали от едната страна на залата до другия. Социалистите не поемали вина и не казвали, когато техен човек направи беля, както се изрази той.

Единственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е служителят от Позитано 20, наел СПА хотела, захапа герберът. Друг оставка не е подал, а се случиха доста неща и във вашата градина, обърна се той към червените.

Съпартиецът му Вежди Рашидов бе още по-остър в нападките към столетницата. Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието опозиция, а това прави лениво всяко управление, каза той. А когато е лениво едно управление, това застрашава националната сигурност, продължи Рашидов. По тази логика, заради това че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери, настоя той.

Нека да не бъркаме достойнството с позор, обърна се Данаил Кирилов към залата в защита на отиващите си министри. Той похвали Ивайло Московски. Аз съм доволен от Московски, отчете той. Герберът си спомни и работата си с Николай Нанков, като не пропусна и отиващия си МВР шеф. Министър Радев понесе много атаки от опозицията, но като дисциплиниран офицер се справи с този сектор, каза Кирилов.

Думите му развеселиха залата, след което и той се разсмя. "Вярно, винаги е имало конкуренция между офицерите от сигурността и армията. Аз се радвам, че опозицията има позитивна нагласа за хумор", каза Кирилов.

Ние не правим десант, ние винаги сме сред хората, заяви Цветан Цветанов, захапвайки левите. Герберите се забавлявали с посещенията на червените из страната да представят своята Визия за България. Това е обречено на неуспех, смята той. Според него червените си направили карта на България на местата, които не са посетили. Цветанов каза, че хората по места виждали някои червени депутати за първи път. Когато идваме след вас е много трудно, подчерта той.
Заместник-председателят на ГЕРБ каза, че Младен Маринов израснал именно с управленията на БСП.

Припомняме, правителството напускат Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Самата смяна се проточи повече от три седмици, тъй като едва вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на главния секретар Младен Маринов.

Неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на първото гласуване на предложените нови министри в кабинета Борисов 3.

Същия ден обаче рокадите бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник. Стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов. Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Освен това самите оставки предизвикаха трус вътре в управляващата коалиция, тъй като Валери Симеонов скочи, че промените не са съгласувани между партньорите, независимо че става въпрос за министри на ГЕРБ. На забележката обаче по-скоро отвърнаха не от ГЕРБ, а партньора на НФСБ в малката коалиция - лидера на "Атака" Волен Сидеров, който нападна Валери Симеонов с предупреждението, че може да го смени във всеки един момент.