Президентът Румен Радев е подписал указа за освобождаване на главния секретар Младен Маринов. Това потвърдиха източници на news.bg от президентската институция, а по-късно през деня от прессекретариата

Малко по-рано от секретариата потвърдиха, че в президентската институция са внесени необходимите документи в съответствие със съгласувателната процедура, предвидена в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

"След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа", написа Радев във Фейсбук.

"Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото", добави в своята публикация президентът.

Депутатите още чакат президентски указ за Младен Маринов
Обновена

Депутатите още чакат президентски указ за Младен Маринов

Внесени са документите за съгласуване, информираха от "Дондуков" 2

Припомняме, неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Същия ден обаче рокадите в правителството бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник.

Цветанов и Сидеров доволни от президента

Цветанов и Сидеров доволни от президента

Лидерът на "Атака" не е доволен обаче от шефа на кабинета Румяна Бъчварова

Вчера обаче стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Тази сутрин в парламента продължаваха да чакат указа, като с оглед на подписването му, се очаква гласуването на новите министри да стане утре.