Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че липсата на президентски указ (за освобождаване на досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов - б.р.) се дължи на технически проблем, а не на търсенето на политическа конфронтация. Това се казва в позиция, изпратена от партията.

Припомняме, малко по-рано президентът Румен Радев заяви, че не е подписал Указа, защото не е имало съгласуване между институциите, както повелява Законът.

Румен Радев: Указ не може да се подпише без съгласуване
Обновена

Румен Радев: Указ не може да се подпише без съгласуване

Погазването на закона се превърна в норма, смята президентът

Срокът беше доста кратък, а президентът имаше пътуване в чужбина и вероятно това не му е позволило да подпише документа, убеден е Цветанов.

"Вярвам, че всичко е въпрос на време и в сряда ще можем да гласуваме новите министри в Народното събрание", коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Относно отказалия се от номинацията за министър на транспорта Александър Манолев вторият в ГЕРБ твърди, че кандидатурата на новия транспортен министър ще бъде обсъдена с коалиционните партньори. Новият кандидат трябва да има добра професионална биография и експертен потенциал. Обсъждат едно-две конкретни имена за кандидати, каза той.

В защита на Манолев от КРИБ изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че на 31 август, тримата министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след искане на премиера Бойко Борисов. По този начин те поеха отговорност за трагичната катастрофа край Своге, отнела 17 живота.

Въпреки напрежението, които се създаде, след Коалиционен съвет управляващите се разбраха за оставките., а номинирани за нови министри бяха главсекът Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев.

На заседанието на парламента от 13 септември обаче председателят на парламента Цвета Караянчева информира, че все още не е постъпил указ от държавния глава за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Заради липсата на реакция от президента не може да се гласуват оставките и съответно новия състав на правителството.

След мъжки разговор Манолев се оттегля

След мъжки разговор Манолев се оттегля

Премиерът ще реши дали да остане зам.-министър на икономиката

Цветан Цветанов подчерта, че в момента има излишък от 2,5 млрд. лв., непрекъснато се разкриват нови работни места и че от 2019 г. ще има увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор. "Всички тези факти показват, че правителството е стабилно и се движим в правилната посока", убеден е Цветанов.

За очакваните промени в ръководството на ГЕРБ-Пловдив той обясни, че кметът на Стамболийски Георги Мараджиев има нужните качества и положителна оценка от обществото. Досегашният областен координатор Розалин Петков бил много натоварен.

"Нашите очаквания са организационен секретар на ГЕРБ-Пловдив област да стане кметът на Раковски Павел Гуджеров, чийто опит като кмет, народен представител и зам.-министър ще се окаже ключов", обяви Цветан Цветанов.