Държавният глава Румен Радев определи като парадоксална смяната на длъжността от главен секретар към вътрешен министър на Младен Маринов. Освен това, по думите на Радев, смяната на министъра е на практика заради "мърлява работа" на полицията, при положение че оперативното ниво се ръководи и съгласува именно от главния секретар.

Коментарът си президентът направи след като откри форума "Кариера в България. Защо не?", който се състои в Интер Експо Център, София.

"Премиерът маха министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради парадоксалната и мърлява работа, както той (премиерът - б.р.) се изрази мърлявата работа на полицията, но по закон тя се планира, организира, води и контролира от главния секретар, който съответно заради тази мърлява работа се предлага за силов министър. Аз не го разбирам".

Радев коментира, че оценката за новите министри се очаква да бъде дадена от парламента, а не от него. "Нека първо поработят и чак тогава бих могъл да дам оценка", обяви държавният глава.

Той припомни, че едва преди няколко дни в президентството е получено писмото на министъра на вътрешните работи, с искане за съгласуване за издаване на указ. Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни съгласувателната процедура е малка, но важна крачка в битката за законност, посочи Радев, заявявайки, че отдавна е престанал да слуша какво говори господин Цветан Цветанов.

Запитан за позицията му по отношение на процедурата на ЕП срещу Унгария, Румен Радев заяви, че премиерът Бойко Борисов представлява България в Съвета на Европейския съюз (ЕС). По думите на държавния глава явно се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС. Президентът посочи, че такова амбивалентно поведение не би могъл да коментира.

"Изключването и запушването на устата не са европейски принципи, а те работят против Европейския съюз", каза още държавният глава и добави, че въпросът са наложените санкции срещу Унгария много комплексен и трябва да се разглежда в цялото му всеобхватност.

"Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструмент, защото е в разрез с принципите на Европейския съюз", уточни Радев.

На въпрос има ли вече номинации за нов конституционен съдия, държавният глава отбеляза, че са проучени различни варианти, но за този пости освен високите професионални, са важни и моралните качества.

"Все още се обсъждат различни варианти и не искам да хвърлям пространство каквито и да било имена", обясни Радев.

Запитан как гледа на идеята да оглави единението на България като бъдещ политически проект, президентът се пошегува, че ако се гледа през подобна призма има проблем, защото толкова много са членовете на комитета, че няма да стигнат всички министерски кресла.

"Подкрепям дейността на инициативния комитет, защото обществото има нужда да се отвори темата и да се говори за единение, защото всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено", каза в заключение държавният глава. Припомняме, вчера държавният глава Румен Радев се срещна с Инициативния комитет за единение, чиито председател е историкът акад. Георги Марков.

Припомняме, в момента в пленарна зала се обсъждат промените в правителството, което напускат Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Самата смяна се проточи повече от три седмици, тъй като едва вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на главния секретар Младен Маринов.

Неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на първото гласуване на предложените нови министри в кабинета Борисов 3.

Същия ден обаче рокадите бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник. Стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов. Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Освен това самите оставки предизвикаха трус вътре в управляващата коалиция, тъй като Валери Симеонов скочи, че промените не са съгласувани между партньорите, независимо че става въпрос за министри на ГЕРБ. На забележката обаче по-скоро отвърнаха не от ГЕРБ, а партньора на НФСБ в малката коалиция - лидера на "Атака" Волен Сидеров, който нападна Валери Симеонов с предупреждението, че може да го смени във всеки един момент.