Преасфалтиран е участъкът от път II-16 Своге - София, а утре ще се полага и маркировката.

В 20 часа възстановяват движението за всички превозни средства по преасфалтирания участък от път II-16 Своге - София. За да не се затруднява трафикът днес движението се пуска без пътна маркировка и шофьорите трябва да карат внимателно. Утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение. При полагането й превозните средства няма да се спират, но трябва да се кара със съобразена скорост и да се спазват указанията на "Пътна полиция".

Днес бе подменен износващият асфалтов пласт в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска.

АПИ прави одит на целия път през Искърското дефиле

АПИ прави одит на целия път през Искърското дефиле

Настилките у нас са с одобрени рецептури и проби според шефа на АПИ

Направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми.

Материалите и рецептурата, които сега са използвани в полагания асфалт са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висок от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка.

Отлагат за 7 септември преасфалтирането на пътя Своге - Своге

Отлагат за 7 септември преасфалтирането на пътя Своге - Своге

Заради дъждовете, които се очакват утре

През следващата седмица започва одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци.

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, "б", в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция "Пътна инфраструктура" отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр.

Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места.

Преасфалтират пътя Своге-София

Преасфалтират пътя Своге-София

Становището на Института за пътна безопасност не било направено от специалисти

От АПИ отговориха на становището на Институт по пътна безопасност, от където ден преди инцидента бяха публикували мнение, че пътят е в недобро състояние, въпреки скъпия ремонт. Констатациите за пътя Своге - София от организацията не са направени от лицензирани одитори по пътна безопасност, а на отделни личности, обявяващи се за експерти, информират от АПИ.

Припомняме, след тежката катастрофа с автобус на 25 август, когато загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, в тази отсечка първо бяха извършени огледи, включително втори оглед с взимане на проби, след което започна ремонт на участъка. От прокуратурата съобщиха, че забавянето на преасфалтирането не се дължи на действия на разследващите. От АПИ отложиха за кратко тази дейност заради очаквания дъжд.

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС
Обновена

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС

Ден преди катастрофата е имало запитване към регионалния министър