Преасфалтират участъка от път II-16 Своге - София, съобщиха от АПИ. Ремонтните работи са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент от 25 август, в който загинаха 17 души, до моста над река Лесковдолска.

Подменя се износващият асфалтов пласт. Според АПИ, направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми.

Отлагат за 7 септември преасфалтирането на пътя Своге - Своге

Отлагат за 7 септември преасфалтирането на пътя Своге - Своге

Заради дъждовете, които се очакват утре

Материалите и рецептурата, които сега се използват в полагания асфалт, са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висока от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. След като днес бъде положен асфалтът утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение.

Движението в участъка от второкласния път e спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са по път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход.

Път II-81 - проход "Петрохан", на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.

Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 към Своге да не влизат в Искърското дефиле се отклоняват при Ребърково в посока Ботевград, съветват от АПИ. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.

120 класьора с документи събрало разследването на катастрофата край Своге

120 класьора с документи събрало разследването на катастрофата край Своге

Забавянето на ремонта не се дължи на искания на разследването

През следващата седмица ще бъде направен одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност.

Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци.

"Трейс" ремонтирали пътя край Своге след катастрофата, но не знаели че са отговорни

"Трейс" ремонтирали пътя край Своге след катастрофата, но не знаели че са отговорни

Обосновката е необходима за изясняване на договорните отношения, пишат от фирмата

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция "Пътна инфраструктура" отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС
Обновена

Ремонтирали фаталния път с почти €23 млн. без ДДС

Ден преди катастрофата е имало запитване към регионалния министър

От АПИ отговориха на становището на Институт по пътна безопасност, от където ден преди инцидента бяха публикували мнение, че пътят е в недобро състояние, въпреки скъпия ремонт. Констатациите за пътя Своге - София от организацията не са направени от лицензирани одитори по пътна безопасност, а на отделни личности, обявяващи се за експерти, информират от АПИ.

Припомняме, след тежката катастрофа с автобус на 25 август, когато загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, в тази отсечка първо бяха извършени огледи, включително втори оглед с взимане на проби, след което започна ремонт на участъка. От прокуратурата съобщиха, че забавянето на преасфалтирането не се дължи на действия на разследващите. От АПИ отложиха за кратко тази дейност заради очаквания дъжд.