Пресцентърът на Прокуратурата на Република България предоставя следната информация за осъществените досега действия по разследването на тежкото произшествие на пътя Своге - София:

До днес са разпитани над 60 свидетели, назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.

С такава равномесметка излизат от прокуратурата по повод тежката катастрофа по пътя София - Своге, в която загинаха 17 души и 21 бяха ранени. С постановление на главния прокурор, разследването е възложено на Националната следствена служба. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура София.

Поредица от условия за катастрофата край Своге изброиха експерти

Поредица от условия за катастрофата край Своге изброиха експерти

Водата, знаците, липсата на еластична преграда и др.

Съобщението от прокуратурата бе разпространено само час, след като на пресконференция в БТА от Института по пътна безопасност представиха изводите си от собствената експертиза - че причините за катастрофата са комплексни и поредица от условия са спомогнали за катастрофата.

Поредица от условия за катастрофата край Своге изброиха експерти

Поредица от условия за катастрофата край Своге изброиха експерти

Водата, знаците, липсата на еластична преграда и др.

От прокуратурата заявяват по повод осъществявано от тях "независимо разследване", че трябва да уточнят, че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.

Освен това от прокуратурата посочват, че забавянето на ремонта на пътния участък не се дължи на органите на разследването, тъй като още на 31 август при допълнителния оглед са взети проби от настилката, след което ремонтът е можел да започне.

Започна ремонт на участъка от тежкия инцидент край Своге

Започна ремонт на участъка от тежкия инцидент край Своге

Дейностите се извършват без спиране на движението в една лента

Разследването продължава по всички версии - както относно отговорността на водача /и на превозвача/ за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието, заявяват от прокуратурата.

Шофьорът Григор Григоров усеща обществената подкрепа

Шофьорът Григор Григоров усеща обществената подкрепа

Може би за пръв път обществото подкрепя водача, категоричен адвокат Ботев

Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на строежа /пътя/, служители на Агенция "Пътна инфраструктура" /вкл. председателя на УС на АПИ и член на УС на АПИ, към момента, както и бивш председател на УС на АПИ/.

 "Трейс Груп" отстранява дефектите по пътя Своге-София

"Трейс Груп" отстранява дефектите по пътя Своге-София

Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент

Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи. Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД " Трейс - Своге". Проведен е разпит и на управителя на " Мегаинвест холд" ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно- химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия.

Взимат три вида проби от асфалта край Своге

Взимат три вида проби от асфалта край Своге

Борислав Сарафов не смята, че някой може да оказва натиск върху разследването

Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на ПТП, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата - вносител на тази марка автобуси.

След първоначалния оглед на местопроизшествието там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства - сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства - на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед.

Трагедията край Своге показва порочната система в обществените поръчки

Трагедията край Своге показва порочната система в обществените поръчки

Президентът счита, че се поднасят обещания и нови органи, а трябват присъди

Изисканите и получени досега документи от органите на досъдебното производство са:

- от Агенция " Пътна инфраструктура": всички документи в оригинал по възлагането и изпълнението на строеж: "Проект "България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17", рехабилитация на пътни участъци: път II - 16 " Мездра- Елисейна" от км 0+ 000 до км 22+ 544.90, път II - 16 " Елисейна- Своге" от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II - 16 " Своге- Нови Искър" от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка;

Бивши шефове на АПИ на разпит за пътя София - Своге

Бивши шефове на АПИ на разпит за пътя София - Своге

Лазар Лазаров и Дончо Атанасов извикани в качеството им на свидетели

- от "Трейс Груп Холд" АД: всички документи по изпълнението и разплащането на проекта, във връзка с участието им като партньори в ДЗЗД "ТРЕЙС - СВОГЕ"- изпълнител на обекта по договора;

- от " Мегаинвест холд" ЕООД : същите документи по участието им посоченото ДЗЗД;

"Трейс груп" прехвърли отговорността за проекта край Своге на АПИ

"Трейс груп" прехвърли отговорността за проекта край Своге на АПИ

В писмо до медиите

- от Министерството на транспорта;

- от Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

- от Началника на РПУ Своге;

- от Изпълнителна агенция " Автомобилна администрация";

- от " Пътконсулт - 2000" ЕООД: документи по строителен надзор.

- от дирекция" Национална система 112"- МВР

- от кмета на Община - Своге;

- от Областна дирекция на МВР София - сектор " Пътна полиция";

- от Български институт по стандартизация;

- от всички лечебни заведения, в които са настанени пострадалите лица и др.

Изземването на относима документация продължава, заявяват още от прокуратурата.

Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби /сравнителни образци/ от пътната настилка /състав, физикомеханични показатели, полируемост на твърдия материал и т. н./.

Експерти изтъкват причините за инцидента край Своге

Експерти изтъкват причините за инцидента край Своге

Условията за безопасност не са спазени

Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи /МРРБ, АПИ и др./ и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Шофьорът Григор Григоров нямал вина