Европейските депутати гласуваха с преобладаващо мнозинство в полза на започването на наказателна процедура срещу правителството на Унгария на премиера Виктор Орбан за предполагаемо подкопаване на демократичните ценности на Общността и правовата държава, съобщават световните осведомителни агенции.

Орбан се опълчи на „изнудващия” Брюксел на бурен дебат в ЕП

Орбан се опълчи на „изнудващия” Брюксел на бурен дебат в ЕП

За прокарване на предложението ще са необходими 376 гласа в 750-местния парламент

448 евродепутатите гласуваха "за" доклад, препоръчващ стартирането на процедура по чл. 7, което би могло да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съюз. 197 евродепутати се обявиха "против" срещу първото в историята на Европейския парламент задействане на процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор.

Мярката е била подкрепена дори от някои евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), в която членува партията на Орбан "Фидес".

ЕП вече е взел решение за Унгария, недоволства Орбан

ЕП вече е взел решение за Унгария, недоволства Орбан

Истината е, че решението вече е взето

Орбан в продължение на години заклеймява международните критики заради избирателната система в Унгария, заради отнемането на свободите на медиите, отнемането на независимостта на съдебната система, лошото отношение към мигрантите и бежанците и ограниченията върху функционирането на неправителствените организации.

Изказвайки се в Европейския парламент вчера, Орбан обвини институцията в опит да накаже страната му заради това, че не приема мигранти. Правителството на Унгария наскоро прие закон, който забранява на неправителствени организации да подпомагат мигранти. 

Същата наказателна процедура беше стартирана от Европейската комисия срещу Полша през декември 2017 г. За да бъде довършена докрай обаче, всички страни от ЕС трябва да гласуват единодушно в нейна полза, което е много малко вероятно, тъй като най-малкото самата Полша не би я подкрепила. Новото евроскептично правителство на Италия също би подкрепило Унгария срещу Брюксел.