От ДПС напомниха, че са поискали и продължават да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това стана на брифинг в Народното събрание, който завърши лаконично с думите на Хамид Хамид: "Искаме и настояваме за оставката на вицепремиера Валери Симеонов."

Преди това депутатът Четин Казак припомни, че още през юни месец от ДПС са инициирали създаването на анкетна комисия за нарушения и сигнали за корупция в държавната агенция за българите в чужбина. Искането е било подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на БСП.
Защо обаче и до този момент такава анкетна комисия не е създадена, трябва да се пита мнозинството и конкретно ГЕРБ, посочи Казак.

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

Според чужди медии в схемата са замесени министър и вицепремиер от националистите

Той настоя да се понесе и конкретна политическа отговорност за нарушенията в Агенцията в лицето на отговорния вицепремиер - Валери Симеонов. Припомняме, в понеделник рано сутрин Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Ние още в началото на това правителство заявихме, че подобни личности, субекти нямат място в управлението на страната, натърти Четин Казак.

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

По думите му това е политическа атака срещу него

От ДПС са категорични, че застават на позициите цялата истина да излезе наяве и се надяват компетентните органи в лицето на съда и прокуратурата да си свършат работата. 

Какъвто и друг подобен скандал да се разгори, а те станаха ежедневие, нищо не може да отклони вниманието на обществото от това, което направи Валери Симеонов, коментира Казак и посочи, че освен ДПС, цялото демократично българско общество иска неговата оставка.

Припомняме, от ДПС се противопоставят още от самото начало на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти с аргумента, че националисти не могат да присъстват в управлението на държава от Европейския съюз. 

Миналата седмица, след като коментара на Валери Симеонов за протестиращите майки и децата им стана публичен, оставката на Валери Симеонов поискаха не само ДПС, но и БСП и "Воля". Реакцията на политическите партии, а и на обществото доведе до публичното извинение на Валери Симеонов в сградата на Министерски съвет, но не и до негова оставка. 

Дори и вчера - за девети пореден ден - в центъра на София граждани протестираха възмутени от думите на вицепремиера.

Днес по-късно през деня се очаква на брифинг да бъдат дадени повече подробност от страна на разследващите по операцията в Държавната агенция за българите в чужбина.