Държавният глава Румен Радев е изпратил писмо до главния прокурор, с което го е сезирал за получен в администрацията на президентството сигнал за нередности в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сигналът е получен на "Дондуков" 2 на 9 март 2017 година.
Писмото до Цацаров е изпратено на 20 март 2017 година.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

Припомняме, вчера, 31 октомври, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС.
Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна вчера Радев.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Гешев отрече от президентството да са постъпвали сигнали

Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието (МП).

В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство.

В сигнала имало изложени и множество твърдения за "репресивна политика" на служебен министър на правосъдието, както и на министъра - негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

Подателят също така претендирал да се разпореди ревизия на работата на министъра на правосъдието за периода от месец юни 2016 г. до месец януари 2017 г.
Претенцията е мотивирана с това, че има решения на Съвета за българско гражданство, които били взети в нарушение на закона.

Припомняме, в посочения период (юни 2016 - януари 2017 г.) на власт беше второто правителство на премиера Борисов. Тогава министър на правосъдието беше сегашният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, която пък смени подалия оставка Христо Иванов.

В сигнала до президента приложени са подадени и други сигнали, които вече били изпратени до министър - председателя и до ДАНС по въпроса.

На 31 март 2017 г. прокурор от ВКП издава постановление, с което възлага на ДАНС да направи пълна проверка по изпратения сигнал.

В хода на проверката са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник - министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката.

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Схемата за подкупи в Агенцията за българите в чужбина била отворена от юли 2017 г.

На 5 юни 2017 година от същия подател постъпва нов сигнал, съотносим към първия.

Във втория сигнал имало конкретни оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното правоотношение на подателя на сигнала. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер).

ДАНС започнали проверка и по този сигнал. Заключенията от проверката - липса на данни за извършени престъпления.

С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът - повод за започване на проверката, нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

Валери Симеонов предупреждавал шефа на ДАБЧ да си отваря очите

Валери Симеонов предупреждавал шефа на ДАБЧ да си отваря очите

Няма намерение да подава оставка

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

По-рано днес Спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ
Обновена

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ

Престъпната схема е започнала от юли миналата година