Вицепремиерът Валери Симеонов е предупреждавал задържания шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев да си отваря очите на четири за нарушения в процедурата по предоставяне на българско гражданство. Това заяви лично Симеонов по време на брифинг в МС, на който оспори аргументите на БСП, ДПС и "Воля" да му искат оставката.

Валери Симеонов не знае дали Харалампиев се е съобразил с неговата препоръка, а това ще стане известно в рамките на разследването и евентуалния съдебен процес.

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ
Обновена

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ

Престъпната схема е започнала от юли миналата година

Предупреждението си Валери Симеонов е отправил, след като вече е бил подал сигнал в ДАНС и съответните институции. Това е станало след поискана "дискретна среща" от страна на служител на агенцията Катя Матева.

Тя му е била предоставила устни и писмени сведения за нарушения в процедурата, които уронват престижа на България.

Затова и Валери Симеонов е предупредил Харалампиев, макар и да не го е запознавал със същността на сигнала си. Също така Валери Симеонов е разговарял със "своя приятел и съратник" Красимир Каракачанов по въпроса.

С това Валери Симеонов счита, че е изпълнил своя ангажимент като вицепремиер, но и като гражданин.

Сидеров видя акцията в ДАБЧ като политически удар

Сидеров видя акцията в ДАБЧ като политически удар

Разклащането на управлението може да бъде само цел на кръгове, които искат хаос

Валери Симеонов категорично отхвърли мотивите на исканията да се подаде оставката като несъстоятелни.

Той се отчете за извършената от него работа, като подчерта, че със заповед на премиера Бойко Борисов от 16 май 2017 година са му възложени функции по координация на работата на Агенцията. Симеонов отрече да има ангажименти по ръководство и контрол, още повече и да е нещо като "принципал".

"Стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация на работата на тази агенция", заяви Валери Симеонов и даде като пример за добре свършена работата промените в правилника за трудовата миграция и трудовата мобилност, режима за получава не синя карта от граждани от трети страни с български произход.

Трети видим резултат, по думите на Валери Симеонов, е засилването на работата на агенцията с българските общности в чужбина - Украйна, Западните покрайнини, Унгария, Македония, Албания - от последните месеци. Работата ми като администратор.

"Нито ръководя, нито контролирам - нямам това право", заяви категорично вицепремиерът и посочи, че си е изпълнил ангажиментите и задълженията по отношение на ДАБЧ.

Той разказа и подробно за срещата си с Катя Матева, която се е случила през лятото на 2017 година и когато е получил сигнали за злоупотреби в работата по предоставяне на документ за произход от агенцията за желаещите да получат българско гражданство.

От ВМРО искат извинение за уронване на престижа за корупция в ДАБЧ

От ВМРО искат извинение за уронване на престижа за корупция в ДАБЧ

Лицата от български етнически произход да получават гражданство по облекчена процедура

Изявлението на Валери Симеонов бе като отговор на исканията от последните два дни на БСП, ДПС и "Воля" на оставката му след акцията на Спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина.

Припомняме, в понеделник рано сутринта разследващи влязоха в агенцията, като първоначално бе обявено, че са задържани над 20 служители, в последствие обвинения бяха повдигнати на четирима, включително на шефа на Агенцията и двама посредници.

Призивите за оставка на Валери Симеонов са аргументирани с това, че Агенцията се намира в неговия ресор като вицепремиер, а Петър Харалампиев е от квотата на Обединените патриоти. ВМРО обаче се разграничиха от него.

Опозиционните партии поискаха оставката на Валери Симеонов и по друг повод - коментара на Валери Симеонов за протестиращите майки и децата им. Реакцията на политическите партии, а и на обществото доведе до публичното извинение на Валери Симеонов в сградата на Министерски съвет, но не и до негова оставка.

Волен Сидеров използва общественото недоволство, за да поднови искането за оставка на коалиционния си партньор, с който са в конфликт от преди. Другият коалиционен партньор на Симеонов - Красимир Каракачанов, твърдо застана зад лидера на НФСБ.

Вече десет дни продължават протестите в центъра на София на граждани, възмутени от думите на вицепремиера.