Всички, намесили името на ВМРО и на лидера ѝ Красимир Каракачанов в скандалната схема с търговия с българско гражданство, по която тече проверка на спецпрокуратурата, дължат най-малкото извинение за уронване на престижа. Това се казва в писмо от партията, изпратено до медиите.

Припомняме, повод за тяхната позиция е разследването, което се води в Държавната агенция за българите в чужбина. В понеделник сутринта Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Във вторник лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки цитира интервюта на двама политици за връзката ВМРО-ДАБЧ и призова, ако това е вярно, то вицепремиерът и военен министър Каракачанов да напусне правителството. Тази сутрин Марешки отново призова Каракачанов и Симеонов да напуснат постовете си като каза, че Каракачанов контролира ДАБЧ.

След това бе пресконференцията на Спецпрокуратурата, на която бяха обявени данни за разследването за измами с документи за български произход и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина.

"Стана ясно, че няма никакви сведения ВМРО и Красимир Каракачанов да са съучастници по някакъв начин", пишат от ВМРО. Те уверяват, че заместник-главният прокурор Иван Гешев е заявил, че към момента от събраните доказателства няма връзка на министър Каракачанов с описаната престъпна дейност. Няма данни да е замесена партията ВМРО или адресът на централата ѝ", пишат от партията.

От ВМРО настояват, че лицата от български етнически произход трябва да получават българско гражданство по облекчена процедура. В същото време са категорични, че всеки, който се облагодетелства на гърба на нашите сънародници, пожелали българско гражданство, трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона.