"Кого пазите с мълчанието си? И не е ли вашето мълчание ясен знак за подготвяната от вас бъдеща коалиция БСП-ДПС-ВМРО". Тези въпроси зададе в открито писмо председателят на ПП "Воля" Веселин Марешки.

Повод за писмото му са "скандалните разкрития за мащабни корупционни схеми в Държавната агенция за българите в чужбина". Това събитие дава отговори на много въпроси за задкулисието във ВМРО, пише Марешки и допълва, че той и съпартийците му са озадачени от "радиомълчанието" на президента Румен Радев, председателя на БСП Корнелия Нинова, и ДПС.

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

Припомняме, на 29 октомври следователи обискираха адреси на Държавната агенция за българите в чужбина в София, Кюстендил и Плевен.

По-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че са арестувани над 20 души, сред които почти половината ръководство на агенцията.

От ВМВО побързаха да се разграничат от директора на агенцията Петър Хараламбиев, който е тяхно назначение и бе сред арестуваните.

Междувременно бившия директор на ДАБЧ Райна Манджукова обясни, че агенцията е изкупителна жертва, тъй като липсват ясни критерии за предоставяне на българско гражданство.

Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че има проблем при издаването на удостоверенията за личност и произход. До края на годината се очаква да бъдат предложени промени в Закона за българското гражданство.

Цачева обяви по-кратки срокове за българско гражданство

Цачева обяви по-кратки срокове за българско гражданство

С година и половина съкращават срока за получаване на български паспорт

Партиецът припомни, че още през юни 2017 г. неговата политическа сила е организирала пресконференция за множеството сигнали за корупция, които пристигат в Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина за това как работи Агенцията.

Илияна Йотова отрича да е преустановено даването на гражданство

Илияна Йотова отрича да е преустановено даването на гражданство

Твърденията се отнасят за периоди преди настоящия президентски мандат

"Тогава никой не обърна внимание. Нещо повече - ВМРО панически поискаха оставката на нашия депутат- председател на Комисията, защото очевидно засегна далаверите и политическия им бизнес", пише Марешки.

Той цитира интервюта на Велизар Енчев, който е бивш дипломат, както и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че продажбата на българско гражданство финансира ВМРО. Позовавайки се на Енчев, Марешки цитира, че партия ВМРО се финансира с "услугата по продаване на българско гражданство на македонци през две фирми за превод и легализация. ВМРО носи политическа отговорност, а Каракачанов носи персонална политическа отговорност".

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

Според чужди медии в схемата са замесени министър и вицепремиер от националистите

Според Костадин Костадинов "патриотите" създали чисто нов престъпен бранш - паспортната мафия. От ВМРО-БНД издали за последните 4 години хиляди паспорти на хора, нямащи нищо българско в себе си. В същото време хиляди други българи от Македония, Сърбия, Украйна, Молдова, Албания, Косово, Румъния, Гърция и др. остават без български лични документи, цитира Марешки изказването на лидера на "Възраждане".

Според Костадинов, именно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е истинският архитект и създател на престъпната схема. "Костадинов е бивш заместник на Каракачанов във ВМРО и явно не говори случайни неща, защото е добре запознат със схемите му", пише Марешки.

МП предложи по-леки условия за българско гражданство

МП предложи по-леки условия за българско гражданство

Промените целят да се ускори процедурата по получаване на гражданство

Като се застрахова, че ако думите на Велизар Енчев и Костадин Костадинов са истина, лидерът на "Воля" иска вицепремиера Красимир Каракачанов не само да напусне правителството, но и да бъде арестуван. "Ако лъжат, съответно трябва да понесат наказателна отговорност за клеветите си", застрахова се в искането си Марешки.

Псевдопатриотите не прочели предложенията на ДПС за българско гражданство

Псевдопатриотите не прочели предложенията на ДПС за българско гражданство

Тези хора имат право на българско гражданство според Хамид Хамид

Финалът на писмото му е призив за разчистване на корупцията по високите етажи на властта и тази чистка да стигне "до върха на пирамидата, независимо дали там стои депутат или министър".