До края на годината ще бъдат предложени промени в Закона за българското гражданство, каза в Стара Загора министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя призна, че в Агенцията за българите в чужбина има проблеми в издаването на удостоверенията за личност и произход.

Повод за думите й е вчерашната акция на спецпрокуратурата, при която бяха проверени помещения на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в три града. Вчера бе арестувано половината ръководство на ДАБЧ.

От правосъдното ведомство са предложили на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже българско гражданство при 750 случая. Това е станало само от месец май 2017 г. до края на юни 2018 г.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

По думите й, сред кандидатите за българско гражданство има и хора, които присъстват в различни бази данни за нарушения, включително и в Шенгенската информационна система. От месец май 2017 до юни 2018 г. имаме предложени откази за 93 лица, каза Цачева.

Причините за откази са различни - непълнота (на комплекта документи - б.р.), липса на достатъчно доказателства, необоснованост. Има случаи и на доказани чрез криминалогична експертиза неверни документи. Това означава, че такъв проблем съществува, повтори Цачева.

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Арестувани са част от ръководството, председателят и главният секретар на АБЧ

Предложенията за промени са в двете направления за придобиване на българско гражданство. Едното е по произход. Второто - по натурализация чрез т.нар. инвестиции. От Министерството на икономиката ще дадат становище да се види реалният ефект от тези инвестиции, разкриват ли се работни места. До края на годината ще бъдем готови, заяви Цачева.

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

ДПС иска комисия да разследва как се дава българско гражданство

Според чужди медии в схемата са замесени министър и вицепремиер от националистите

Съветът по законодателството е колективен орган, в него са представители на МП, ДАБЧ, ДАНС, МВнР, МВР, ГРАО. Задачата на този колективен орган е да прецизира изискуемите по закон документи, които излизат с предложение за отказ или получаване на българско гражданство, допълни Цачева.

Илияна Йотова отрича да е преустановено даването на гражданство

Илияна Йотова отрича да е преустановено даването на гражданство

Твърденията се отнасят за периоди преди настоящия президентски мандат

В Стара Загора тя присъства на освещаването на параклис "Света Богородица - Благовещение" в затвора в града. Новоосветеният параклис е предназначен за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане. Изграден е от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода. Митрополит Киприан освети параклиса.

Това не е първият параклис в Старозагорския затвор. Навръх Гергьовден - на 6 май 1994 година, починалият Старозагорски митрополит Панкратий освети параклиса "Св. Арх. Михаил" в Старозагорския затвор.
До 1994 година в централния корпус е имало малък храм, също посветен на светеца. Там е служил отец Симеон Евлогиев, но след идването на атеистичната власт свещеникът вече не е имал право да посещава затворниците. В храма са направени килии за осъдените на смърт.

След тази година дядо Панкратий освещава още два параклиса - "Св. Георги" в помощното стопанство на затвора и "Св. Йоан Рилски" в ТПО - Черна Гора. През 2004 г. е осветена черквата "Св. Николай" в централния корпус на затвора.

"Повече от две хиляди души са приели светото православие тук. Това споделяме, не за да впечатляваме със статистика, а за да подчертаем още веднъж необходимостта от възпитателната роля на православието в местата за лишаване от свобода. Смятам за милост Божия и привилегия да продължа делото на моя духовен отец - Панкратий.
Нека да не забравяме, че Бог еднакво обича праведниците и грешниците, милосърден е към всички. Да помним, че няма непростими грехове, освен непокаянието. Да се стремим към добри дела, молитва, състрадание и смирение", каза в словото си владиката.

Правосъдният министър Цецка Цачева подари икона на Св. Йоан Рилски и открои ролята на църквата в местата за лишаване от свобода. "Всеки има право на втори шанс, в това число и лицата, за които държавата е отговорна за времето на изтърпяване на наказанието им", каза тя.

Директорът на Старозагорския затвор старши комисар Иван Карушков благодари на Старозагорската митрополия за доброто сътрудничество и в частност на отец Йордан Карагеоргиев, на когото вече 25 години е поверено служението в местата за лишаване от свобода, а също и на арх. Веселин Беров и младата иконописка Зорница Иванова.