"Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е изкупителна жертва в недоизмислената или нарочно измислена процедура". С тези думи бившият председател на агенцията Райна Манджукова коментира пред БНР вчерашната акция в Агенцията за българите в чужбина.

Припомняме, че при акцията заради подозрение в корупция бяха задържани 20 души , сред които председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и главния ѝ секретар Красимир Томов.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

Манджукова обясни, че когато тя е била председател на ДАБЧ, агенцията не е имала право да упражнява административни функции, като издаване на удостоверение за български произход.

Според нея вместо проблемът да бъде решен съвместно от институции - МВР, правосъдното министерство, това е вменено на агенцията за българите в чужбина.

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Арестувани са част от ръководството, председателят и главният секретар на АБЧ

"Държавата си изми ръцете, отговорността бе хвърлена на ДАБЧ, и този субективизъм, който е неизбежен при издаване на такива удостоверения бе оставен на агенцията", изтъкна Манджукова.

Тя призна, че е необходимо да се изработят критерии за такива документи, но вече 20 години нищо не е направено.

Манджукова препоръча създаване на комисия, която да проучи международния опит при издаване на удостоверения за етнически произход.

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Настояват всички виновни да получат най-тежките наказания

По думите ѝ ДАБЧ има задължение да издава удостоверения за български произход едва от 2000 година. Преди това такъв документ не е съществувал.

През 2014 година са проверени 1500 удостоверения за български произход, като половината са без доказателства за българска връзка.

Общо 90% от проверените удостоверения за предните три години също за издадени без документи за наличие на възходящ българин.

Председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев заяви пред БНТ, че на агенцията са предоставени твърде много права.

По думите му схемите са построени още преди 7-8 години.

Шефът на Агенцията за българите в чужбина сниман с тениска с надпис "Вермахт"

Шефът на Агенцията за българите в чужбина сниман с тениска с надпис "Вермахт"

Агенцията е на подчинение на Валери Симеонов,

Журналистът Велизар Енчев посочи пред bTV, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея.

Той уточни, че според публикацията "един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти".

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Според Енчев именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

Каракачанов защити кадъра си Петър Харалампиев, не виждал фашистки символ на тениската му

Каракачанов защити кадъра си Петър Харалампиев, не виждал фашистки символ на тениската му

"Wehrmacht" било музикална рок група

Бившият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев коментира, че в българските медии се говори поне от 10 години за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ.

Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат.

Той запита какъв е ефектът, че са дадени 153 000 паспорта след като под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България.