Прокуратурата поиска постоянен арест за председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и за главния секретар Красимир Томов, съобщи БНТ.

От пресслубната на прокуратурата информираха малко по-късно, че спецпрокуратурата е поискала постоянното задържане на трима от обвинените по случая с ДАБЧ.

Според държавното обвинение престъпната схема за подкупите започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Гешев отрече от президентството да са постъпвали сигнали

Сумите, които са искани от кандидатите за гражданство, били между 5000 и 8000 евро.

По-малката сума била за тези, които имат български произход и документите им трябва да се придвижат по-бързо, а по-голямата - за тези, които нямат български произход, но трябва да докажат такъв.

Парите се събирали от посредници, които ги предавали директно на Харалампиев или Томов.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънчев Харалампиев има обвинение за получен подкуп в размер на 5000 евро на конкретна дата, както има отделно пет вторични обвинения за търговия с влияние за получени суми по 350 евро на човек за по-дребна услуга.

Има и доказателства,че подкупите и нерегламентирано даваните парични суми са давани директно в служебните кабинети - вътре в Държавната агенция.

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

По думите му това е политическа атака срещу него

Припомняме, че по-рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

В понеделник рано сутрин Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен