Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и задържаните служители на агенцията остават постоянно в ареста. Решението е на Спецсъда, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Над четири часа магистратите от Спецсъда разглеждаха мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина.

Валери Симеонов предупреждавал шефа на ДАБЧ да си отваря очите

Валери Симеонов предупреждавал шефа на ДАБЧ да си отваря очите

Няма намерение да подава оставка

Съдът уважи искането на прокуратурата и поиска постоянен арест за председателя на агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на Марко Стойов.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли 2017 година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Гешев отрече от президентството да са постъпвали сигнали

Четвъртата обвиняема бе освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Зам.-главния прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като "без аналог в новата ни история".

Марешки разкри, че Каракачанов контролира ДАБЧ

Марешки разкри, че Каракачанов контролира ДАБЧ

Формално се контролирала от Валери Симеонов

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Харалампиев бе предложен на този пост от ВМРО.

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

По думите му това е политическа атака срещу него