Петър Харалампиев е освободен от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Харалампиев е отстранен с правителствено решение. 

Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр.

Предложението за отстраняването на Харалампиев е било на премиера Бойко Борисов. То е прието неприсъствено, допълват от МС.

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Твърди, че не е водила антибългарска политика

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

В Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като са претърсени над 50 адреса в цялата страна. Открити са множество доказателства, преписки и удостоверения.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 г.

Сигнали за нередности в ДАБЧ подавани още 2014 г.

От Илия Ангелов, за.-министър в кабинета "Орешарски"

На 31 октомври, сряда, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС.
"Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Схемата за подкупи в Агенцията за българите в чужбина била отворена от юли 2017 г.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до министър-председателя и прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

В сигнала били изложени множество твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство, както и за воденето на "репресивна политика" на служебен министър на правосъдието, както и на министъра по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

На 5 юни 2017 година Матева подава нов сигнал за схемите в ДАБЧ и МП. Във втория сигнал имало конкретни оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия спрямо Матева. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер).

ДАНС започнали проверка и по този сигнал. Заключенията от проверката - липса на данни за извършени престъпления.
С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

На 2 ноември, петък, Катя Матева беше гост в сутрешния блок на bTV. Там тя категорично заяви, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

На 4 октомври пък Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Сигналите до президента сочели за "репресивна политика" от министър и зам.-министър в МП