"Имам доказателства срещу Красимир Каракачанов за схеми в Държавната агенция за българите в чужбина." Това заяви пред bTV Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието.

Тя изтъкна, че вицепремиерът дори в публичното пространство е проявявал натиск върху Министерството на правосъдието.

По думите ѝ е всеизвестен е фактът, че за плаща за българско гражданство.

Припомняме, на 31 октомври, сряда, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС.
"Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев.

По-късно обаче заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

Вчера, 1 ноември, стана ясно, че сигнали от президента до прокуратурата е имало.

Именно Катя Матева е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до министър-председателя и прокуратурата. 

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

В сигнала били изложени множество твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство, както и за воденето на "репресивна политика" на служебен министър на правосъдието, както и на министъра по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

На 5 юни 2017 година Матева подава нов сигнал за схемите в ДАБЧ и МП. Във втория сигнал имало конкретни оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия спрямо Матева. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер).

ДАНС започнали проверка и по този сигнал. Заключенията от проверката - липса на данни за извършени престъпления.
С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Защитата ще обжалва постоянния арест на служителите на ДАБЧ

Защитата ще обжалва постоянния арест на служителите на ДАБЧ

Информацията е получена от полицията, увери прокурор

"Моята цел е да се разкрие истината, но въпреки сигналите, които подавам някои хора продължават да се издигат, включително Красимир Каракачанов", разясни Матева.

Матева подчерта, че докато работила в дирекцията е получавала многократно сигнали за злоупотреби. Тя сподели, че дори на опашката хората си говорили кой какви пари давал за паспорт.

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Председателят на ДАБЧ и двама служители остават постоянно в ареста

Схемата за подкупи в Агенцията за българите в чужбина била отворена от юли 2017 г.

Тя обясни, че е дисциплинарно уволнена през септември 2017 г. по неясни за нея причини. Матева допълни, че срещу нея няма обвинителен акт и не е потърсена нито от МВР, нито от прокуратурата. Събеседничката дори представи в ефир свидетелство от прокуратурата, че срещу нея не е образувано производство. 

"Аз съм работила като чиновник, който спазва закона", наблегна Матева.

Тя е категорична, че като държавен служител не е спирала преписки, както твърди Красимир Каракачанов и не е водила антибългарска политика.

Катя Матева: "Прави се внушение, че аз еднолично съм решавала кой да получи гражданство и кой не."

Тя подчерта, че не е била определяща за българското гражданство, тъй като в съвета по гражданство е имало и други хора. 

Матева посочи още, че не членува в политическа партия и не ползва политическа протекция и допълни, че е постъпила в Министерството на правосъдието чрез конкурс през 2005 г. по времето на министър Георги Петканов, когато не е имало политически натиск.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен