Ще обжалваме. Това заяви адвокат Мариана Тодорова, която е част от защитата на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и негови служители след заседанието в Спецсъда.

Обвинението е, че той е участвал в група със себе си и с още две лица като Харалампиев не присъства в нашето обвинение, каза защитничката.

Припомняме, по-рано Спецсъдът остави постоянно в ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и задържаните служители на агенцията.

Съдебният състав прие, че обвинението е работно, но защитата смята, че мярка за неотклонение се обсъжда въз основа на наличното обвинение.

Съдебният състав в определението си каза общо обосновано предположение за всеки един от обвиняемите лица, нямаше поотделно. За всеки един от обвиняемите би следвало да се кажат конкретните доказателства, на основа, на което се мотивира това общо обосновано предположение, заяви юристката.

Понеже не са отстранени от длъжност, налице е опасност да извършат друго престъпление. Чакаме действията на прокуратурата за отстраняване от длъжност, допълни Тодорова.

По думите й, в нито едно от лицата не са открити пари, нито валута. Дори у сърбина, който в деня на задържането влиза в страната и прокуратурата твърди, че е носел голяма сума пари и документи. В него са намерени само 150 евро, които са негови лични. Не са намерени никакви големи суми у никого.

Тази схема се гради въз основа на показания на няколко свидетели. Основният свидетел е настоящият зам.-шеф на агенцията. Той твърди, че е присъствал на уговорки и не е видял за получаване и той не е получавал нищо. Пари на друго място няма.

Според прокурор Ангел Кънев от Спецпрокуратурата, ако мярката за неотклонение по отношение на държавните служители остане "задържане под стража" това означава, че сме обезпечили опасността те да повлияят някому. Ако съдът реши и предприеме друга мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, спецпрокуратурата ще поиска автоматично отстраняване от длъжност.

На този етап сме длъжни да обезпечим най-напред събирането на доказателства и свидетелите, каза прокурорът. Трябва да изчакаме и МС, който може да е започнал друга административна процедура, която върви по АПК.

По думите му, няма сигнали по това производство от политически или физически лица. Делото е започнато след придобита оперативна информация от полицаи в Кюстендил. Тя е доразвита в Антикорупционната комисия и Спецпрокуратурата.

Ще изследваме всички сигнали, обеща прокурорът. По делото няма имена на нито един политик. Ако някой твърди, че знае нещо, ще бъде призован и разпитан. Длъжни сме да събираме доказателства и в защита на обвиняемите, допълни прокурор Кънев.

По-късно по информация на Нова телевизия стана ясно, че подкупите били в криптовалута.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.