Трета поредна година правителството заделя пари за превъоръжаване, парламентът ги гласува в Закона за бюджета, но нищо не се случва.

"В края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона". Това заяви проф. Тодор Тагарев пред БНР.

Румъния изпреварва България в модернизация на армията

Румъния изпреварва България в модернизация на армията

Цветан Цветанов подкрепя Румъния в предстоящото европредседателство

Проф. Тодор Тагарев е съпредседател на Атлантическия съвет на България, военен експерт и бивш министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. Коментарът му е преди началото на дискусията на тема "Ускореното превъоръжаване на Българската армия - повече сигурност и доверие в НАТО и общата европейска отбрана".

Тагарев, който преди години във военното министерство отговаряше за военната техника, заяви че чест от парите за превъоръжаване отиват в посока Русия за поддръжка на наличните бойни способности. Според него това е по-скоро против нашите интереси за сигурност и съюзни ангажименти в НАТО.

"Министър Красимир Каракачанов каза през пролетта, че ако не тръгне нито един проект, ставам, сдавам и се уволнявам. До края на годината остават малко дни, следва да изпълни поетия ангажимент", заяви проф. Тагарев. Той уточни, че проектите за превъоръжаване на армията с месеци се бавят, без да е ясно защо.

Ние искаме България да е по-сигурна и по-стабилна, но това няма как да стане, ако ние са държим в НАТО като чуждо тяло и не изпълняваме съюзните си задължения, каза Тагарев.

Каракачанов за модернизацията в армията: Бързата кучка слепи ги ражда

Каракачанов за модернизацията в армията: Бързата кучка слепи ги ражда

Вицепремиерът не приема критиката на президента за забавянето на проектите

"Има решение на Министерския съвет от февруари тази година, което казва как ние година след година ще увеличаваме бюджета, за да стигнем до 2% през 2014 година. То се изпълнява на етап планиране, т.е. когато се планира бюджет, тези средства се залагат, но после не се използват.
И армията продължава да стои със старо въоръжение и с несъвместими платформи със съюзниците ни от НАТО", допълни доц. Тодор Тагарев.