Модернизацията в армията не е прекратена, заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът не е съгласен с оценката на президента Румен Радев. Заварихме два проекта, а към тях прибавихме проект за модернизация на сухопътните войски, обясни мин. Каракачанов. Той е категоричен, че проектите не са забавени.

Когато излязло изявлението на президента, Каракачанов не бил в България. Вицепремиерът обясни, че многократно е водил тези разговори с Румен Радев.

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Държавният глава настоя да отстояваме демократичните си права

Припомняме, по време на отчета си за първата година от встъпване в длъжност президентът Румен Радев заяви, че по негово мнение консенсусът на КСНС през май не е материализиран, а напротив сформираната парламентарната комисия за изтребителите е блокирала модернизацията на армията

"Бързата кучка, слепи ги ражда", използва поговорка вицепремиерът, за да опише позицията си. Логиката му е да се търсят най-добрите цени и възможности, а не да се отбива номерът, за да се похарчат парите на данъкоплатците експресно.

През 2016 г. са гласувани парите за модернизация на фрегатите. Каракачанов е убеден, че с 680 млн. лв. не могат да се придобият 2 нови въоръжени, модерни кораба.

Не е възможно предприемането на действия без да се знае крайната цена.

Основни изискване трябва да е строителството на тези два кораба да се случва в България - да бъде ангажирана българската икономика, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът допълни, че ще бъдат искани оферти за нови самолети и за втора ръка самолети, за да имаме повече информация. Каракачанов изтъкна, е хърватската авиация е с български самолети и до днес. Самолетите там са МиГ-21, които България е продала на Хърватия.

Съединените американски щати са основни производители на военна техника. Министърът на отбраната обясни, че е коментирал идеите за модернизация на нашата армия с американския си колега Джим Матис. Каракачанов е запознал Матис с идеята на България за политика на Западните Балкани.