Българската армия от 3 (три) години остана без сключен договор за доставка на хранителни продукти. За този период бяха въведени различни експерименти - плащане на пари за храна на военните, с които те купуват купони в столовите на поделенията или сухоежбина от лавката.

Никой не знае къде са отишли парите, определени за изхранването на бойците ни през този период.

Основната причина е безкрайното обжалване от двете основни участващи компании "Чех-Йосиф Новосад" (спечелил поръчката през 2015 г.) и "Панда- И. П." (отстранена от конкурса). Това обясни шефът на дирекция "Отбранителна аквизиция" на Министерството на отбраната Иван Пейков пред "24 часа".

През август 2018 г. военният министър Красимир Каракачанов прекрати неуспешна обществена поръчка за над 31 млн. лв. с ДДС. Нова поръчка ще бъде пусната едва след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС) се произнесат за прекратената обществена поръчка от 2015 г.

Предвижда се новата обществена поръчка за храна на армията да бъде представена на много малки лотове на регионален принцип, обясни Пейков. Целта е да се привлекат за участие фермери, които произвеждат хранителни продукти, а не само търговци.

Местни производители да снабдяват армията с прясна храна, обсъждат в МО

Местни производители да снабдяват армията с прясна храна, обсъждат в МО

В Благоевград изпратиха тържествено 37-ия контингент за Афганистан

Преди дни, сегашният военен министър Красимир Каракачанов се зарече да внесе прозрачност в изхранването на войската. "Категорично ще бъде прекратена порочната практика търговски фирми да печелят за сметка на войската и от изхранването на военнослужещите", каз той.

Отменената обществена поръчка от 2015 г. е била разделена на 4 региона. Тогава лотовете са били 16 заради доставката на различни продукти. Явили са се 18 фирми, но реално всички са част от конгломератите на двамата главни участника "Чех-Йосиф Новосад" и "Панда - И. П.", категоричен е Пейков.

Армията остава без храна

Армията остава без храна

Храненето в почивните бази на армията е незаконно от март

Според старите разпоредби на Закона за обществените поръчки е имало запазени лотове за т.нар. специализирани инвалидни предприятия. Подобно ограничение няма в обновения ЗОП.

При поръчката за изхранване на Българската армия от 2015 г. са се явили 18 фирми. "Панда - И. П." е отстранена още преди отварянето на ценовите оферти. Тогавашният военен министър Николай Ненчев през 2016 г. обявява победителите по 16 от позициите. Следва обжалване от отстранената фирма "Панда - И.П." до КЗК, която първоначално потвърждава решението на министъра.

След обжалване до ВАС съдът вече връща поръчката отначало, но междувременно е настъпил юни 2017 г. Тогава вече се намесва големият победител "Чех-Новосад", който пък настоява за спиране на поръчката.

През 2018 г. има ново произнасяне на ВАС, който нарежда или връщане на поръчката до последния етап, който не нарушава закона, или пълното ѝ прекратяване.

През август 2018 г. сегашният министър на отбраната Каракачанов спира проведената през 2015 г. обществена поръчка за ежедневното изхранване на армията.

И следва ново обжалване пред КЗК, този път от три компании - "Панда-И.П", "Чех-Йосиф Новосад" и "Ийт уел". Тогава Иван Пандов, собственик на "Панда" изказва публично обвинение, че половината от определените за поръчката 31 млн. лв. са отишли в голяма търговска верига, а останалите - при фирми, които или са много малки, или дори нямат право на дейност.

Според изданието е много трудно да се установи къде точно са отишли парите.

Без централизирани договори за доставка на хранителни продукти, военните поделения се спасяват поединично.

Според ЗОП, ако не може да бъде осигурена храна, всеки военнослужещ да получава по 120 лв. на месец, с които купува храна от столовата на поделението. А с тези храни пък столовете купуват продукти на свободния пазар. И са освободени от обществени поръчки, защото, първо са под прага им, и второ реално те работят не с бюджетни средства, а с личните пари на военнослужещите.

При учения и дежурства, когато топлата храна не може по закон да се замени с пари, са се ползвали различни варианти - плащане на командировъчни, с които са се купували продукти за готвене, кетъринг услуги под праговете на обществените поръчки или направо искане на храна от агенциите на НАТО.

Единственото ограничение в този случай е да се спазват рецептурниците на Военномедицинска академия и хранителните продукти да минават през санитарен контрол. Но тези ограничения важат за какъвто и да било вариант на хранене в армията.

"Трудно е да се каже дали са повече, или по-малко от предвидените по обществената поръчка. Още повече че тя е рамкова и всъщност предвижда и промяна на цените на хранителните продукти", допълни Иван Пейков.