Ще има нов подход при определянето на доставчиците на храна за армията. Обсъждат се възможностите местни производители да снабдяват военните формирования с прясна храна.

Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в Благоевград, където бе официалното изпращане на 37-ия ни контингент в Афганистан, информираха от МО.

Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат, подчерта министър Красимир Каракачанов.

Родната армия е 60-а по сила в света

Родната армия е 60-а по сила в света

В топ 3 са САЩ, Русия и Китай

Убеден съм, че сте добре подготвени и достойно ще представите България. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал по изпращането на 37-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

Обстановката в Афганистан остава сложна, но министърът се надява всички наши военнослужещи да се завърнат успешно. Съставът на мисията ни там е увеличен от 2017 година.

Натрупаният опит от участие в международни мисии дава възможност на нашите военнослужещи след това да растат в кариерата, посочи Каракачанов. Според него успешни са всички мисии зад граница - и в Косово, и в Босна и Херцеговина и в Мали.

"Пожелавам ви да се държите един за друг, да се пазите и да пазите честта и достойнството на Българската армия. Използвайте наученото, дръжте се достойно и най-вече - върнете се живи и здрави в Родината", пожела Каракачанов на бойците ни, които отиват на мисия.

На националния командир на контингента полковник Митко Димитров министър Каракачанов пожела успешна мисия и му подари икона на Свети Георги - светецът, който закриля всички наши войски.

Армията ни се нуждае от над 5500 офицери, сержанти и войници
Обновена

Армията ни се нуждае от над 5500 офицери, сержанти и войници

До края на мандата Каракачанов очаква да бъде въведена доброволната казарма

На церемонията началникът на отбраната генерал Андрей Боцев връчи Сертификат за участие в мисията на НАТО на 37-ия контингент.

Според националния командир полковник Митко Димитров проведената подготовка им дава увереност за изпълнението на задачите в международната мисия. "Няма да пожалим знание и опит, за да изпълним поставените задачи с достойнство и чест и ще направим и невъзможното, за да се завърнат всички живи и здрави", допълни той.

По време на церемонията по изпращане на 37-ия контингент за Афганистан със заповед на министъра на отбраната бяха наградени тримата военнослужещи от състава на Бригадно командване - Благоевград, спасили човешки живот при пожар в село Пиперков чифлик.

"Да си е военен е професия. И както във всички професии, и тук хората трябва да получават добро възнаграждение, да имат добър социален пакет, за да работят добре", допълни министърът на отбраната.

Той се надява, че тази година ще бъде преодоляна негативната тенденция броят на напускащите армията да бъде по-голям от броя на постъпващите.

До 7 години модернизираме всички родове в Сухопътните войски

До 7 години модернизираме всички родове в Сухопътните войски

До май 2019 г. се подават офертите за нова бойна машина на пехотата

Предстои да бъдат отпуснати средства за ремонт на техника на Сухопътните войски, допълни министър Красимир Каракачанов.