В Българската армия не достигат над 5500 офицери, сержанти и войници. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново. Там министърът присъства на военната клетва на 155 курсанти, съобщиха от Министерството на отбраната.

Една от мерките за справяне с недокомплекта е да бъде увеличен приема във военните училища. Заплатите в армията ще бъдат повишени тази и следващата година с по 10 процента, добави министърът. За подобряване на базата във висшите военни училища от Министерството на отбраната са отпуснали 28 милиона лева.

Радев предупреди за тревожна недокомплектованост в армията ни

Радев предупреди за тревожна недокомплектованост в армията ни

Президентът поиска съвременни бойни способности за армията ни

За боеспособността на армията военният министър заяви, че армията ни е боеспособна, защото хората, които служат в нея, отдават всичко. В края на краищата въпросът е преди всичко за духа на тези хора. 

Тагарев: Заплащането и функционирането на армията не отговаря на съвременността

Тагарев: Заплащането и функционирането на армията не отговаря на съвременността

В отбранителната политика имаме някакви идеи, които се хвърлят на парче

Военният министър посочи, че активно се преговаря с Министерството на образованието за въвеждането на пълноценно военно обучение в средните училища.

Плевнелиев разкритикува бавната модернизация на армията

Плевнелиев разкритикува бавната модернизация на армията

Руското влияние в България пречи да се надграждат отбранителните способности

Пред 145-ия випуск на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" военният министър заяви, че пътят, избран от курсантите е труден. "Убеден съм, че вие имате и волята, и моралната подготовка да преодолеете тези трудности", каза министърът на курсантите.

По думите на Каракачанов няма държава, в която гражданите да живеят щастливо, мирно и спокойно и да просперират, ако тази държава няма своя армия, която да защитава интересите й.

25 от 155-те курсанти курсантите, които положиха военна клетва днес, са жени. Те ще се обучават по 20 военни специализации за Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

"Българският офицер винаги трябва да има своята чест и достойнство и не трябва да отстъпва пред никого без значение какви са политическите и геополитическите конюнктури в България и в света. Вие сте бъдещите командири, които ще ръководят младите мъже и жени да защитават България", заяви министърът в обръщението си към бъдещите офицери.

Каракачанов, който от години е привърженик за връщане на наборната служба, се надява до края на мандата на това правителство да бъде въведена доброволната казарма.

И социалистите подхванаха темата за наборната служба

И социалистите подхванаха темата за наборната служба

Задължителна наборна служба за всички мъже от 18 до 45 годишна възраст, искат експерти

На тържеството присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.