Продължава напускането на армията от военнослужещи, без да имаме инструментите да компенсираме некомплекта с подходящ личен състав. Това заяви Тодор Тагарев, който бе военен министър в служебния кабинет "Райков" пред БНР.

Бившият служебен министър посочи, че начинът на функциониране на армията и нивото на заплатите са неадекватни на съвременните условия. Това е причината за напускането. Над 20% от местата за военнослужещи не са заети, припомни той.

По-притеснителното обаче, според него, е, че голяма част от тези незаети места са в бойно поделение от Сухопътните войски. Там би следвало да бъде нашата основна бойна способност. Проф. Тагарев е категоричен, че е задължително да бъдат взети мерки в тази посока.

"Това не могат да бъдат единични мерки, обявявани през месец-два или пет. Тези мерки трябва да са в резултат на един системен преглед и поглед малко по-далеч в бъдещето - как ще се развива българската армия. Това трябва да бъде описано в един или два стратегически документа, които ще направляват развитието на армията в близките години", заяви Тагарев.

Според него вече няма накъде да се съкращават разходите за отбрана, а напротив - трябва да започне плавно повишаване на тези разходи, за да може да се гарантира сигурността. За Тагарев част от икономическия растеж трябва да се насочи към отбраната.
По думите му, парадът за празника на Българската армия е трябвало да бъде по-скромен и част от средствата да бъдат насочени за програмата за научни изследвания в интерес на отбраната.

Хеликоптери и бойни самолети тренираха в небето на София

Хеликоптери и бойни самолети тренираха в небето на София

На 6 май се очаква да дефилират представителни роти от трите вида въоръжени сили

По-рано през деня финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че за парада ще се дадат половин милион лева. Ден преди него началникът на отбраната ген. Андрей Боцев увери, че парите са били планирани в бюджета за отбрана.

Повод за оптимизъм, според Тагарев, е наличието на план за повишаване разходите за отбрана през следващите години, така че те да достигнат до 2% от Брутния вътрешен продукт през 2024 г.

"Другият повод за известен оптимизъм е, че министър Каракачанов обяви, че е пуснал за съгласуване два проекта за модернизация - за сухопътните войски и за военновъздушните сили. При това положение военнослужещите могат да имат някакви надежди за добро развитие", каза Тагарев.

Като "притеснителна" определи Тагарев идеята на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО.

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Варненският политик не уточнява неутралитет ли иска

Относно дейността на Каракачанов, Тагарев коментира че: "Добрата практика показва, че в рамките на 1 година трябва да бъдат внесени и желателно - одобрени, всички основни стратегически документи. Ние не само че не виждаме такива документи, но няма информация и да се работи по такива документи в министерството. Нормално е да имаме документ, който да представя отбранителната политика на сегашното правителство - нямаме такъв документ, имаме някакви идеи, които се хвърлят на парче".