По време на тазгодишния парад за 6 май се очаква да дефилират представителни роти от трите вида въоръжени сили, както и военна техника.
Днес столичани и гости станаха свидетели на тренировъчните полети на вертолетите. Тази сутрин на площада пред Паметника на Незнайния войн военни правеха разчети на място.

Тренировъчни полети над София ще бъдат изпълнявани и утре от 10:00 ч. до 11:00 ч. на 4 май 2018 г., с прелитане над площад "Княз Александър I"; от 10.00 ч. до 11.00 ч. на 5 май 2018 г., с резервен времеви интервал от 14:00 ч. до 15:00 ч. същия ден, с прелитане над площад "Княз Александър I", за участие в генералната репетиция за парада; от 18:00 ч. до 20:00 ч. на 5 май 2018 г., с прелитане над Националния стадион "Васил Левски", за участие в тържественото отбелязване на 70-ата годишнина от основаването на Централния Спортен Клуб на Армията (ЦСКА).

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия, на 6 май 2018 г. вертолети и самолети на българските ВВС ще прелетят над площад "Княз Александър I" в София от 10.00 ч. до 11.00 ч., за участие във военния парад.

Парите за предстоящия парад за 6 май и по повод 140 години от създаването на Българската армия са планирани в годишния план за бойната подготовка на личния състав на Българската армия. Това каза генерал-лейтенант Андрей Боцев в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че не са отпускани допълнителни средства за подготовката и провеждането на парада с участието на военнослужещи и техника.

От днес до 6 май се ограничава управлението на дронове над София.

Тази сутрин във видеоконферентна връзка с българските контингенти зад граница военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев поздравиха военнослужещите ни по случай празника на Българската армия - 6 май. Министър и генерал пожелаха на бойците ни здраве, успехи и все така професионално изпълнение на задачите в операции и мисии извън страната.

Във видеоконферентната връзка се включиха националните командири на контингентите в Афганистан полковник Георги Маргитин, Босна и Херцеговина полковник Николай Киров, Косово - подполковник Симеон Иванов и майор Румен Хайдушки от Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Към настоящия момент 205 военнослужещи от Въоръжените ни сили са на мисии извън страната.