До 1 седмица министърът на отбраната Веселин Близнаков ще подпише заповед за тази промяна.

Това ще лиши по-малките фирми от всички възможности да се занимават с подобни въпроси, поясни Близнаков в кулоарите на парламента.

С тази заповед ще бъдат определени вероятно 4 големи фирми - 3 консорциума и още 1 друга фирма, които ще осъществяват фирменото хранене на около 70% от въоръжените ни сили и ще носят цялата отговорност за това, каза Близнаков.

Министърът добави, че в някои поделения няма да има кетъринг, тъй като те са отдалечени или със специално предназначение.

Близнаков поясни още, че ще подпише заповедта в края на този месец, за да могат през декември съответните фирми да подготвят необходимите столови посуда и кетърингът да стартира от 1 януари.

Още за армията
Най-вероятно контингентът ни в Афганистан ще бъде увеличен, като броят на рейнджърите ни ще достигне числеността на една рота - 120 души. 

По този начин, според Близнаков, ще бъдат предотвратени възможностите за злоупотреби.

Той отказа да коментира скандала, че шефът на доставките към една дирекция във Военното министерство снабдява армията с храна, но заяви, че до 10 дни проверката по случая ще приключи.

За да няма подобни спекулации с твърдения или подобни опити някой да извършва подобни действия, както обясни Близнаков, ще се премине към кетърингово хранене.