Швеция е разтревожена от решението от Министерството на отбраната да прекрати преговорите за закупуване на изтребители. Това стана ясно от думите на Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция в писмо до медиите.

Позицията пристигна малко след като бе разпространено и изявлението на Локхийд Мартин по темата.

Той подчертава, че в рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност.

Напредък за икономиката при избор на F-16, предвиждат от Локхийд Мартин

Напредък за икономиката при избор на F-16, предвиждат от Локхийд Мартин

Според тях ВВС ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители

В допълнение Валин отбелязва, че шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване.

По думите му Швеция е предложила на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и в съответствие с всички изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Настоява процесът да бъде прозрачен и обективен

Той уточнява, че с Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

В позицията на Валин се твърди, че партньорството с Швеция и Сааб може също да донесе много други ползи за България, какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen.

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

С него ще бъдем защитени

По-рано днес от компанията производител на F-16 Локхийд Мартин, заявиха, че при избор на техния боен самолет, България ще бележи напредък в икономиката. 

По думите им българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО.

И Gripen подобри офертата си

И Gripen подобри офертата си

Официалното становище на шведското правителство

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

В последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветенавизитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години

Стана ясно обаче, че премиерът Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията дойде от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на БСП Николай Цонков.

От тогава няма официално развитие и позиция на министерство на отбраната, освен уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и заявки, че срокът за избор няма да е достатъчен.

От "Грипен" очакват начало на преговори с правителството ни

От "Грипен" очакват начало на преговори с правителството ни

Пилотите за този самолет ще бъдат обучени година след начало на тренировките

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по избор на изтребител бе спрян и върнат назад именно по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от държавния глава Румен Радев, между втория и третия мандат на Борисов. На закрито заседание на служебния кабинет "Герджиков" от 26 април 2017 г. бе одобрено решението на комисията за избор на Gripen.

Изтребител, лесен за поддръжка и на изгодна цена, иска Каракачанов
Обновена

Изтребител, лесен за поддръжка и на изгодна цена, иска Каракачанов

Настоява за задължителна наборна военна служба

По този повод премиерът вече в третия си мандат заяви, че не може да разбере "как така за 1 месец, толкова бързо, избраха "Грипените", след като бяха сменени всички военни експерти".